Home Ekonomija Kakvu će odluku danas objaviti ECB o svom poslovanju?

Kakvu će odluku danas objaviti ECB o svom poslovanju?

by Energypress.net

Posljednja objava Maria Draghija, mogla bi navesti promatrače da izvuku najveće zaključke sami za sebe.  Puno važniji od veliko očekivanog proširenja kupnje sredstava, po trenutnom mjesečnom tempu od 80 milijardi eura, za šest mjeseci mogao bi biti bilo koji signal predsjednika Europske centralne banke, vezano za stimulacije koje bi uslijedile poslije. Ekonomisti su za Bloomberg ocijenili  kako bi najnoviji pritisak mogao biti i posljednji prije nego što se kupnja obveznica počne sužavati.

Prevela i prilagodila: Petra Rajković

Glavni akteri u ECB-u, uključujući i Draghija, naglasili su kako će se monetarna politika naposljetku vratiti pod konvencionalno okrilje. Koliko će se to brzo događati, mišljenja su, ovisi o tome koliko će vlade doprinijeti jačanju oporavka eurozone. Međutim, dok se nadolazećim izborima u nekim od najvećih zemalja u eurozoni ograničava prostor za strukturne reforme, a nalet populizma ne ide na ruku europskim integracijama, središnja bi banka mogla zadržati nestandardne mjere na dulje vrijeme.

Centralna banaka će objaviti odluku u svom poslovanju u 13:45 u četvrtak, a Draghi će razgovarati s novinarima 45 minuta kasnije. ECB će također objaviti ažurirane prognoze rasta i inflacije, uključujući i prve izglede za 2019.

Draghi je u listopadu poručio kako bi inflacija trebala biti u skladu s ECB-jevim ciljem; ispod, ali blizu dva posto, najkasnije do početka 2019. godine. U intervjuu objavljenom prošle nedjelje Draghi je naglasio da bi se stimulacije mogle raširiti, ali i ‘stanjiti’. Međutim, bez obzira na njegov izbor, ekonomisti i investitori su skloniji fokusiranju na ono što će se uslijediti nakon toga.

Regionalne ekonomije do sada su pokazale otpor na političke nesigurnosti na obje strane Atlantika, a nezaposlenost je toliko brzo padala da je u listopadu bila malo ispod razine s obzirom na ECB-jevu prognozu za 2017. godine.

Ipak, Draghi je više puta upozorio da je eurozona i dalje suočena s negativnim rizicima. U Italiji nije uspio ustavni referendum, talijanski bankarski problemi posljednji su u nizu događaja koji uzrokuju nesigurnost, Donald Trump pobijedio je na američkim predsjedničkim izborima, a Velika Britanija se odlučila na izlazak iz Europske Unije.

Analitičari će stoga pažljivo promatrati promjene u samonametnutim pravilima kvantitativnog popuštanja ECB-a koje će biti usmjerene na povećanje osnova podobne imovine, ali koje bi mogle poslužiti kao smjernice o tome koliko duga ECB očekuje kupiti, piše Bloomberg.

Related Posts