Kakvo je stanje u Agrokoru? Izvješće danas u 15.30

Nakon što je izvanredni povjerenik Ante Ramljak u četvrtak objavio revidirane financijske izvještaje za glavne Agrokorove kompanije, danas će, kako je najavljeno, u 15.30 sati izaći sa zbirnim podacima za cijeli koncern.
Add content here
Uoči objave izvješća, kada bi nam stanje koncerna trebalo biti puno jasnije, premijer je odbacio ocjene koje dolaze iz Sberbanke da je Hrvatska nacionalizirala koncern Agrokor te da stoga mora vratiti i dug koji koncern ima prema toj ruskoj banci.

”Nismo nacionalizirali Agrokor”, poručio je Andrej Plenković u nedjelju.

”Što se tiče niza aktivnosti, konzultacija, koje su se provodile u siječnju, veljači, ožujku pa sve do donošenja i aktivacije Zakona, vodili su se brojni razgovori, a sve u interesu opće dobrobiti i očuvanja hrvatskog gospodarstva, našeg financijskog sustava. Sve korake koje smo napravili bili su u toj funkciji. Ako se obavljaju neki razgovori ne znači da se donose neke odluke”, kazao je Plenković.

Todorić: Točno je da ste nacionalizirali Agrokor

Ivica Todorić u nedjelju navečer – uoči sutrašnjeg predstavljanja najvažnijih nalaza revidiranog financijskog izvješća Agrokora d.d. i revidiranog konsolidiranog financijskog izvještaja grupe, od strane Izvanredne uprave Agrokora – objavio je& blog u kojem tvrdi da je Vlada “nacionalizirala privatnu tvrtku”.

Todorić tvrdi da je Vlada RH premijera Andreja Plenkovića “nacionalizirala privatnu tvrtku”, i da je on, “kao njezin vlasnik, spriječen u ostvarivanju bilo kakvih vlasničkih prava”. Tvrdi i da je to učinjeno “temeljem neustavnog i protupravnog Zakona” koje je Vlada predložila i saborska većina izglasala.

“Ne vjerujem da Vi ne znate da je pojedinac slobodan samo ako svoja prava ostvaruje i ako je privatna imovina svetinja”, navodi Todorić u svojevrsnom obraćanju hrvatskom premijeru putem bloga, dodajući kako je “to zajamčeno i našim Ustavom”.

Đurđica Jurić: Nije nužno bilo pronevjera

Đurđica Jurić, dekanica na RRiF-u, Visokoj školi za računovodstvo, analizirala je nalaz revizije u Agrokoru.

“Nakon prezentacije revidiranih izvješća može se samo naslućivati, ali da kažemo da su neke stvari jasne i razotkrivene – nisu. Činjenica jest da možemo zaključiti da je imovina kompanije precijenjena, a obveze podcijenjene. U nekim su kompanijama bili pokazani manji gubici nego što su bili. Uljepšavanje, friziranje financijskih izvještaja ne znači nužno i krivično gonjenje. Ne znači odmah na prvu pronevjere. Ući u bilancu i račun dobiti i gubitka i reći da vidimo sve – to nije točno. Ako nemamo dobre bilješke, mi ne vidimo ništa, ali možemo vidjeti ako primjerice jednoj godini vidimo da je naglo porasla nematerijalna imovina, jer kako možemo precjenjivati imovinu, a da to nije podastrijeto odgovarajućim računima za ulaganja ili ugovorima”, rekla je Jurić.

“Mene je iznenadilo to da je stari revizor Konzuma kod svog revizijskog izvješća za 2015. godinu dao mišljenje s rezervom, ukazujući na dvije stvari. Prva da se ime Kozmo išlo procjenjivati interno. To je procijenjeno na nekih 15 milijuna kuna. Govorimo o velikim brojevima i prosječan građanin ne može shvatiti što znači tako velika vrijednost. Drugo je da postoje naznake da je potrebno napraviti umanjenje imovine Idee i Krke, jer je očito da su te dvije kompanije s jedne strane u velikim gubicima, a s druge strane da imaju nelikvidnost. Vlasnik udjela Idee je bio Konzum, a pitanje je koliko je taj udjel imao stvarnu vrijednost koja je evidentirana ili nema. To su pitanja na koja se treba naći odgovor”, rekla je Jurić.

Istaknula je da je ono što zabrinjava činjenica da je rečeno da je 355 milijuna troškova kapitalizirano odnosno, evidentirano u zalihe. “U Konzumu imamo značajno povećanje financijskih prihoda. Ono što je točkica gdje bi se svaki procjenjitelj, a posebno bankar trebao zapitati kakva je bilješka, a u njima stoji da su one rezultat kamata, posebnih tečajnih razlika i onda piše ostali prihodi. Što su to ostali prihodi koji čine 257 milijuna kuna?”, upitala je dekanica RRiF-a.

“I zakon o računovodstvu i kazneni zakon govore da su za financijska izvješća odgovorna uprava. Oni su rezultat rada niza stručnjaka koji su ih uspostavljali. Ako se ustanovi da je bilo neistinitih podataka u financijskim izvješćima, da se zbog bilo kojih razloga lažno napuše imovina, rezultat, onda će uprava odgovarati, ali moramo znati da uprava nije sastavljala financijska izvješća. Možda je davala smjernice”, kazala je.

Upitana što očekuje od današnjeg izvješća, Jurić je rekla da ne vjeruje da će se vidjeti nešto posebno. “Ne mislim da ćemo vidjeti nešto. Nećemo vidjeti ništa konkretno da bi se konkretno uprlo prstom. Mislim da će se jednako tako potvrditi da je imovina bila precijenjena, da su obveze bile takve možda u jednom dijelu podcijenjene i ono što me jako zanima je to kakav će na koncu biti rezultat poslovanja na razini konsolidacije. Hoćemo li tu dubiozu gubitka još produbiti i hoćemo li ići tražiti vezano samo za struku, nezačinjeno bilo kakvim političkim interesima, hoće li struka sjesti i tražiti i otkriti što se napravilo?”, kazala je Jurić za N1.

Todorić se poziva i na “pozitivne propise RH”, te kaže da “nije dopušteno prenošenje i odvajanje upravljačkih prava od imovinskih”.

“Kada je Vlada RH počela provoditi ciljani medijski linč nada mnom i Agrokorom, Koncern je doveden u poziciju da mora ići u restrukturiranje”, ustvrdio je Ivica Todorić.

Kaže kako su “otpočeli restrukturiranje”, no da su donošenjem Lex Agrokor spriječeni u tome i da im je oduzeto pravo da sami restrukturiraju vlastitu kompaniju.

Todorić, uz ostalo, tvrdi i da “nadležno ministarstvo i izvanredni povjerenik te njegovi suradnici nelegalno fabriciraju i slažu dokumentaciju” kako bi njega “totalno razvlastili, a sebi i svojim partnerima osigurali ogromne nepripadajuće financijske koristi na štetu Agrokora i svih vjerovnika”.

Kolakušić: Jedino Porezna uprava može dati odgovore na pitanja

Sudac Mislav Kolakušić u Dnevniku Nove TV objasnio je tko može dati odgovor na pitanje je li bilo kriminala u koncernu Agrokor.

‘Isključivo porezna uprava. Imate poreznu upravu. Nekad smo imali financijsku policiju koja je nažalost ukinuta 2011. Porezni USKOK ima svega 10, 12 ljudi, a morao bi imati 200 ljudi minimalno. Porezni USKOK bi morao građanima vratiti ogromne novce. Kad idete u drugim državama IRS (porezna uprava) to je početak i kraj svega. Prvo poreznici utvrde sve, pripreme sve, svaki list preokrenu i onda daju gotov predmet Državnom odvjetništvu. Pa ne mogu državni odvjetnici koji se većinom bave sasvim drugom vrstom kriminala, redovne pljačke, bankomati itd., raditi ovako komplicirane stvari. To prvo moraju utvrditi poreznici i dati gotove materijale. Bez nalaza porezne uprave mi nikada nećemo imati kvalitetan odgovor’, rekao je on.

Na pitanje je li za to kasno on odgovara da ‘nikad nije kasno’.

‘Naravno da nije, nikad nije kasno. Kasno je samo za naplatiti, možda neka porezna dugovanja koja su bila iz ranijih godina, s obzirom na to da su skraćeni zastarni rokovi, ali za utvrditi istinu, nikada nije kasno. Pa to je prvo što se moralo učiniti, prvo su svi poreznici morali ući u sve kompanije. Osvrnuo se i na zahtjev čelnika Sberbanke koji traže da država vrati Agrokorov dug. – Poanta donošenja zakona, naravno da država ima pravo donijeti zakon za sistemski važne tvrtke. Međutim, ovdje je potpuno jasno da se radio zakon koji je pisan isključivo za jednu kompaniju, a to je nedopustivo. Kaže se da posluje desetak tvrtki koje odgovaraju tim uvjetima. To nije istina, zato što su to tvrtke u državnom vlasništvu i država može svaki dan promijeniti upravu, a ovdje se radi isključivo o promjeni uprave i imenovanju povjerenika kojeg je direktno imenovala Vlada. Nije ga imenovao sud. Da bi imao značaj suda, mora imati opciju izbora između dvije mogućnosti. Ovdje te opcije nije bilo i sud nije sud. To će vam na svakom sudu Europske unije i svijeta će vam to biti utvrđeno’, kaže on za Novu TV.

 

You may also like