Kakvo je povjerenje u naše investicijske fondove?

Nakon pandemijskog šoka

Povjerenje ulagača u domaće investicijske fondove vidljivo se vraća nakon “pandemijskog šoka”, pokazuju podaci financijskog regulatora objavljeni jučer povodom Svjetskog dana investicijskih fondova.

Naime, ukupna neto vrijednost imovine svih otvorenih investicijskih fondova s javnom ponudom u Hrvatskoj je krajem ožujka iznosila 19,3 milijarde kuna ili 1,09 milijardi kuna više nego na početku ove godine, a 3,66 milijardi kuna više nego krajem lanjskog ožujka, izvijestila je u ponedjeljak Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa).

Neto vrijednost imovine je tako krajem ožujka bila šest posto veća nego na početku 2021., a za 23 posto nego krajem ožujka prošle godine, kada je zabilježeno potonuće imovine investicijskih fondova od 32 posto uslijed koronakrize.

Ti podaci, naveli su iz Hanfe, ukazuju na to da se povjerenje i ulaganje u otvorene investicijske fondove, nakon prvotnog šoka koronakrize, ipak oporavlja, potaknuto i povoljnim tržišnim kretanjima.

Najznačajniji ulagači u otvorene investicijske fondove s javnom ponudom su tzv. mali ulagatelji čija je neto imovina u investicijskim fondovima krajem prošle godine iznosila 11,65 milijardi kuna, što je za 14,09 posto više u odnosu na lanjski ožujak.

“Prošla je godina pokazala znatnu zrelost hrvatskog financijskog tržišta. Svi sudionici tržišta imali su cilj što učinkovitije proći kroz COVID oluju te su u tome zajednički i uspjeli.

Ulagatelji u fondove, ponajviši građani, pokazali su razumijevanje kako je ovo bila samo još jedna korekcija te je do kraja godine njihovo povjerenje u oporavak nagrađeno kvalitetnim povratima”, smatra predsjednik Udruženja investicijskih fondova Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvoje Krstulović. “Tome je svakako doprinijelo i dugogodišnje ulaganje u financijsku pismenost pa građani ulažu i štede u investicijskim fondovima razumnije, dugoročnije i sustavnije“, pojasnio je Krstulović.

Naime, HGK u suradnji s članicama i drugim partnerima od 2015. uključena je u projekt financijske pismenosti i intenzivno radi na podizanju financijskih znanja hrvatskih građana. Rezultat toga je i porast prosječne financijske pismenosti u RH koja danas iznosi iznosi 12,3 od ukupno 21 boda, u odnosu na 11,7 bodova iz 2015.

Osim oporavka neto imovine, nakon pada u prvom tromjesečju 2020. rasli su i prinosi otvorenih investicijskih fondova, a posebno onih koji ulažu na dionička tržišta. U prvom tromjesečju dionički fondovi ostvarili su prinos od 5,67 posto, mješoviti 2,59 posto, a ostali 1,4 posto, piše Poslovni dnevnik.

You may also like

0 comments