Kakve su reakcije na američku obrambenu politiku?

Kina je pozvala SAD odustati od hladnoratovskog načina razmišljanja, nakon što su iz Washingtona najavili plan promjene svog nuklearnog arsenala prema efektivnijim bombama.
“Zemlja s najvećim nuklearnim arsenalom trebala bi preuzeti inicijativu zaustavljanja negativnog trenda među državama, a ne dolijevati ulje na vatru,” rekao je kineski ministar obrane u izjavi ove nedjelje.

Američka vojska zagovara ideju prema kojoj su njihove velike nuklearne bombe neiskoristive u današnjim oblicima borbe, te žele stvoriti manje bombe koje bi bile efektivnije za potrebe današnjeg ratovanja.

Rusija je osudila takav potez. Iranski je ministar vanjskih poslova izjavio kako će taj potez ”samo dovesti svijet bliže nuklearnom uništenju”.

No, što zapravo SAD planira sa svojom novom nuklearnom politikom?

U Washingtonu su zabrinuti da je njihov cijeli nuklearni arsenal zastario te misle kako sistem starinskih bombi više ne predstavlja efektivnu prijetnju, odnosno pretpostavku zastrašivanja i odvraćanja drugih zemlja od mogućih napada. Navode Kinu, Rusiju, Sjevernu Koreju i Iran kao moguće prijetnje.

Iz Pentagona su proteklog petaka objavili dokument pod nazivom Nuclear Posture Review (NPR), u kojem navode kako bi razvijanje manjih nuklearnih bombi bila metoda s puno većim potencijalom odvraćanja prijetnje. Manje bombe snage 20 kilotona su manje snažne ali još uvijek imaju mogućnost razaranja velikih područja neprijateljske države. U dokumentu nuklearne politike SAD-a ujedno najavljuju sljedeće stavke:

Rakete lansirane sa zemlje, iz vojnih podmornica ili letjelica, će biti znatno unaprijeđene, kao što je već započeto za vrijeme prošle administracije. Prijedlog ugrađivanja modifikacije na nekim vojnim podmornicama, lansiranje manjih nuklearnih bombi s manjim obručem eksplozije i manjom snagom detonacije. Ponovno uvođenje programa ispaljivanja raketa s nuklearnim nabojem s vojnih brodova.

Plan o stvaranju nove obrambene strategije, iz siječnja, postavlja se kao blokada ”rastućoj prijetnji država koje bi mogle promijeniti tok povijesti”, poput Kine i Rusije, donosi BBC.

No, što kaže Kina?

Protekle su subote izjavili kako se snažno protive novoj američkoj nuklearnoj strategiji promjene sastava svog arsenala. Kineski je ministar obrane izjavio kako Amerikanci previše igraju na kartu Kine kao nuklearne prijetnje, dodajući kako je njihova strategija nuklearnih bombi samo obrambena. “Nadamo se kako će SAD napokon odbaciti svoje strahove iz doba Hladnog rata, ozbiljno pogledati situaciju u svijetu te kako bi mogli razoružati sve nuklearne bombe diljem svijeta. Voljeli bi da SAD ispravno vidi kineske strateške namjere i ciljeve kad je riječ o državnoj obrani i izgradnji vojske,” rekli su u službenoj izjavi iz Pekinga.

No, ovo nije prvi put da Kina optužuje SAD za gledanje na stvari kroz prizmu povijesti Hladnog rata. Takvo gledanje na stvari bilo je razlogom zašto su prošle godine napali američku strategiju modernizacije vojske te rekli kako SAD ima zastarjela gledanja na svijet.

S druge strane, SAD je u svojoj novoj obrambenoj strategiji optužila Kinu za proširivanje velikog nuklearnog arsenala, no Kina se u nedjeljnoj izjavi branila kako je taj arsenal načinjen u svrhu miroljubivog razvoja vojne tehnologije te u svrhu obrane.

Kako su reagirale ostale zemlje?

Rusko je ministarstvo vanjskih poslova optužilo Amerikance za zahuktavanje nuklearni rata te su iskazali kako će morati poduzeti potrebne korake za osiguranje zaštite svoje zemlje. “Dovoljno je samo baciti pogled na ovaj dokument, stavovi protiv Rusije su očiti,” izjavili su iz Ruskog ministarstva protekle subote.

Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izrazio je svoje ”duboko razočaranje” glede nove američke NPR strategije.  Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif kaže kako je strategija primjer direktnog kršenja međunarodnog sporazuma o ograničavanju nuklearnog arsenala. (Preveo Ivo Ott)

You may also like

0 comments