Kako vratiti gospodarstvo Vukovara na predratne grane?

U emisiji HRT-a Tema dana gostovali su direktor Razvojne agencije Vukovar, Davor Foriš, pročelnica gradskog upravnog odjela za kulturu i turizam Marina Sekulić i ravnateljica Lučke uprave Vukovar Božana Matoš.

Komentirajući teško gospodarsko stanje u Vukovaru, Foriš je ustanovio da se situacija ipak pomalo poboljšava. No, za konkretne rezultate, ustanovio je, treba imati konkretnu podršku države. Naglasio je da su najbitniji zakoni koji potiču poduzetništvo. Smatra da gospodarstvo Vukovara treba vratiti “tamo gdje pripada” te da se to može postići samo u suradnji s vladom i ministarstvima. Najavio je otvaranje talijanske tvornica parketa vrijedne 25 milijuna eura, u kojoj će biti otvoreno 500 radnih mjesta, tijekom 2017.

Odlukom Vlade o novčanoj potpori potrebnoj za realizaciju projekta, obnova vodotornja može početi. Radovi kreću najkasnije u proljeće, rekla je Sekulić. Vodotoranj će biti dio turističke ponude, u njemu će se zaposliti 10-15 ljudi, rekla je. Ustanovila je da je Vukovar zadnjih godina upisan u kulturnu kartu Podunavlja i Europe. Tome su uvelike pridonijeli muzeji – Gradski muzej Vukovar te Muzej vučedolske kulture. U tijeku je i projekt Parka vučedolske kulture, čija realizacija, uz pomoć Ministarstva kulture i regionalnog razvoja kreće sljedeće godine, dodala je. Rekla je i da je u Vukovaru lijepo živjeti, no da nedostaje poticaja državne razine.

Izgradnja komunalnog pristaništa Marina samo je jedna od nekoliko bitnih projekata koji se rade u Vukovaru, istaknula je Matoš. Dodala je da bi realizacija još nekoliko projekata mogla krenuti početkom godine te da Vukovar ima priliku postati vrata kontintalnog turizma u Hrvatskoj. Smatra da je Vukovaru potrebno zajedništvo, stručni kadrovi, novi projekti. Ako se ne udružimo, nećemo uspjeti, dodala je za HRT.

You may also like