Kako se Hrvatska štiti od pranja novca?

Velika afera nazvana Panama Papers, koju je razotkrio tim istraživačkih novinara, otkrila je kako je više od 140 svjetskih čelnika, sportskih i ostalih zvijezda skrivalo novac u poreznim oazama. Očekivano – svi prozvani tvrde da su podaci o tome neistiniti.

Iz Paname, utočišta za one koji izbjegavaju plaćanje poreza, iscurilo je više od jedanaest milijuna povjerljivih dokumenata. I to iz jedne od najutjecajnijih i najzatvorenijih off shore odvjetničkih tvrtki – Mossack Fonseca. U dokumentima se otkriva kako su pomagali u pranju novca te izbjegavanju sankcija i plaćanja poreza. To bi moglo uzdrmati off shore poduzeća koja račune imaju u Panami, ali i brojne privatne i javne osobe. U tajnim se podacima navodno spominju 72 sadašnja i bivša šefa država, poput ruskog predsjednika Vladimira Putina, dugogodišnjeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka i sirijskog predsjednika Bašara al-Asada te brojni sportaši.

U aferi Panama Papers spominje se i Hrvatska. Riječ je o tri, zasad neimenovane tvrtke, za koje je odvjetnički ured u Panami otvarao off-shore kompanije. Na popisu su i tri klijenta tvrtke Mossack Fonseca te 22 dioničara. Iz hrvatskog Ureda za sprečavanje pranja novca ističu kako su u posljednje četiri godine blokirali sumnjive transakcije čija vrijednost premašuje 203 milijuna kuna.

Kako sustav funkcionira? Stručnjaci kažu kako je najčešća je praksa da off-shore kompanija ispostavi račun za uslugu koju nije izvršila. Vlasti često nisu sklone odavati ime pravih vlasnika tvrtki, a kad novac jednom uđe u poreznu oazu, mnogo mu je teže ući u trag.

Hrvatska se donekle zaštitila time što kod svakog plaćanja off-shore kompanijama odmah uzima 20% poreza. No ako je riječ o fiktivnom poslu, jasno je da će najviše profitirati oni koji love u mutnom. Izbjegavanje plaćanja poreza može biti legalno ili ilegalno. Off-shore kompanije i porezne oaze napravljene su da bi omogućile legalno izbjegavanje poreza. U Europi su porezne oaze bile Švicarska, Austrija, malta, Cipar, a još uvijek su Lihtenštajn i Luksemburg, kazao je u središnjem Dnevniku ekonomski komentator HRT-a Željko Kardum.

Dokumente nazvane ‘Panama Papers’ nabavio je Sueddeutsche Zeitung. Podijelio ih je s Međunarodnim konzorcijem istraživačkih novinara iz Washingtona i drugim medijima, uključujući BBC i Guardian. Panama Papers sastoji se od 2,6 terabita podataka, 11,5 milijuna dokumenata i 214.000 fiktivnih tvrtki: riječ je o najvećem curenju podataka s kojim su se novinari dosad susreli. Na analizi dokumenata godinu dana radilo je 400 novinara. Istraga u kojoj sudjeluje novinarski konzorcij od 100 dnevnih listova odnosi se na razdoblje od gotovo 40 godina, od 1977. sve do prosinca 2015., te pokazuje da su neke tvrtke registrirane u poreznim oazama korištene za pranje sumnjiva novca, trgovinu oružjem i drogama te za utaju poreza.

Agencija AFP prenosi da su se poreznom oazom preko panamske tvrtke koristili brojni svjetski lideri, prema dokumentima koji otkrivaju da je 140 političkih dužnosnika i istaknutih osoba u tome sudjelovalo. Među njima su osobe bliske ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu koji su prema dokumentima ‘zamračili’ 2 milijarde dolara. Navedeno je i ime ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka, zatim oca današnjeg britanskog premijera Davida Camerona koji je umro, kao i dužnosnika bliskih bivšem venezuelskom predsjedniku Hugu Chavezu koji je umro 2013. ‘Nikad nisam skrivao svoju imovinu’, ustvrdio je islandski premijer Sigmundur David Gunnalugsson, osumnjičen da je skrio milijune dolara na britanskim Djevičanskim otocima.

Visoki dužnosnici kineskog režima, među njima Denx Jiagui, suprug starije sestre kineskog predsjednika Xi Jinpinga, kao i Li Xiaolin, kći bivšeg kineskog premijera Li Penga, također su sklanjali novac u porezne oaze preko panamske odvjetničke tvrtke, piše AFP. Godine 2009., kada je njegov šogor bio član moćnog stalnog odbora Politbiroa Kineske komunističke partije, ali ne i predsjednik, Deng je postao jedini dioničar dva ‘paravan’ poduzeća na britanskim Djevičanskim otocima, otkriva ICIJ. U lipnju 2012. agencija Bloomberg otkrila je da Deng Jiagui i njegova supruga posjeduju više stotina milijuna dolara u nekretninama i vrijednosnim papirima. Dokumenti ICIJ-a otkrivaju i da se kći bivšeg premijera Li Penga u vrijeme kada je bio na dužnosti koristila uslugama zaklade u Liechtensteinu, koja je bila povezana s tvrtkom registriranom na Djevičanskim otocima.

Svijet nogometa, već načet višemjesečnim skandalom čelnika FIFA-e, također je upleten u poslovanje s panamskom poreznom oazom, pokazuju dokumenti. Četiri od 16 čelnika Međunarodne nogometne federacije koristili su se off shore tvrtkama koje je osnovao odvjetnički ured Mossack Fonseca. I Michel Platini navodno se koristio uslugama odvjetničke tvrtke Fonseca, a dokumenti otkrivaju i dvadesetak imena nogometnih zvijezda, među kojima su igrači Barcelone, Real Madrida ili Manchester Uniteda, a navodi se i ime Lionela Messija.

‘To je zločin’, rekao je o objavi dokumenata za agenciju AFP Ramon Fonseca Mora, direktor i jedan od dvojice osnivača odvjetničkog ureda Mossack Fonseca. ‘To je napad na Panamu jer nekoliko zemalja ne cijeni to što smo mi konkurentni kako bismo privukli poduzeća’, rekao je 64-godišnji Fonseca. Dodao je kako je njegov ured oformio više od 240.000 tvrtki, a ‘velika većina’ njih osnovana je ‘u legitimne svrhe’. Ističe da njegov odvjetnički ured nije odgovoran za aktivnosti kompanija. Vlada Paname ustvrdila je da će odlučno surađivati s pravosuđem ako se otvori sudska istraga.

Australske porezne vlasti (Australian Tax Office, ATO) objavile su da istražuju više od 800 bogatih klijenta odvjetničkog ureda Mossack Fonseca i da su povezali njih 120 s off shore tvrtkom u Hong Kongu. Istragu su počele i porezne vlasti Novog Zelanda, potvrdio je za agenciju Reuters John Nash iz novozelandske agencije za međunarodne prihode ne navodeći broj pojedinaca ili društava koji su predmet istrage.

You may also like