Home Geopolitika Kako se Egipat bori sa islamistima

Kako se Egipat bori sa islamistima

by admin

Nakon vojnog sloma IS-a, koji će uslijediti kada zapadne zemlje i arapski svijet uvide svoje greške, moralo bi se suditi i ubojicama i njihovim inspiratorima, piše Dragoslav Dedović na vijest o smrti Tomislava Salopeka.

Smrt jednog čovjeka me je potresla, preko mjere solidarnosti koju mi imamo sa svakim ljudskim bićem. Vjerojatno zato što je ta smrt nasilna. Potresla me i činjenica da se radi o pogubljenju. Naime, čovjeku su odrubili glavu. Naravno, i to što su počinitelji fanatici koji zloupotrebljavaju svoju vjeru da bi opravdali najgnusnije zločine. Taj čovjek je u Egipat otišao trbuhom za kruhom, i ni u čemu nema njegove krivice, osim da je u pogrešno vrijeme bio na pogrešnom mjestu. Čovjek je imao djecu. I ženu. I roditelje. Poživio je samo 30 godina. Sve su to razlozi koji su u meni izazvali duboko uznemirenje, pomiješano s gnušanjem.

Onda naviru pitanja: Ako je ovaj čovjek pogubljen, nije li ugrožen svatko tko uplati jeftini odmor od Dubaija do Marrakeša? Nije li bolje biti nezaposlen na Balkanu, nego izlagati se riziku u Libiji razjedenoj bandama naoružanih fanatika, u Egiptu gdje su ljudi prisiljeni birati između vojne diktature i srednjovjekovnog shvaćanja islama? U Iraku koji poslije američke intervencije puca po šavovima? Znam neke ljude koji su otišli u Afganistan da zarade za kruh. Ne bih volio da netko od mojih poznanika – vozača, logističara, inženjera – bude prisiljen da daleko od kuće klekne na koljena i čeka krvnikovo sječivo.

Nije li to upravo način razmišljanja koji nam želi nametnuti teror? Ideološko ludilo takozvane „Islamske države“ postaje njeno propagandno oružje. Kako da se odupremo strahu i mučnini koje svaki normalan čovjek osjeća kada vidi prizore pogubljenja? Svako pogubljenje je besmisleno, u to sam duboko uvjeren. Strijeljanje u Kini ili Rusiji, „humano“ ubijanje injekcijom u Sjedinjenim Američkim Državama. Države koje uzimaju sebi za pravo da budu gospodari života i smrti jesu po meni u krajnjoj instanci organizirane ubojice.

Što tek reći o maskiranim ljudskim bićima koja kao da su izašla iz stripa strave i užasa u stvarnost država u rasulu da bi ubijali nedužne ljude, uživajući u medijskoj inscenaciji? Jesu li oni zaslužili sudski proces? Da, nakon vojnog sloma „Islamske države“, koji će uslijediti kada zapadne zemlje i arapski svijet uvide svoje krupne greške koje su dovele do stvaranja te antihumane paradržave, moralo bi se suditi i ubojicama i njihovim inspiratorima. Do tada nam ostaje da nemoćno osuđujemo atavističko divljanje fanatika. I da se sjetimo da i na Balkanu postoji šačica onih koji odobravaju to klerofašističko divljanje, ističući crne zastave.Ne dozvolimo da oni nama ili našoj djeci nametnu agendu u kojoj bi se vjerski fanatizam izjednačio s bilo kojom vjerom. Jer to jednostavno nije isto. „Ovog puta umro je netko blizu“, napisao je svojedobno u svojoj pjesmi srpski književnik Miodrag Pavlović. Mir tvojoj napaćenoj duši, Tomislave.

Prema još nepotvrđenim vijestima, islamski ekstremisti su ubili Tomislava Salopeka, Hrvata otetog u Egiptu. Egipat se već duže nalazi na udaru islamista. Sada želi pokazati odlučnost i to suđenjem bratu vođe Al Kaide.

Borba islamista protiv egipatske države intenzivirala se nakon svrgavanja predsjednika Mursija, pripadnika Musilmanske braće. Egipatski ogranak IS-a “Sinajska provincija”, za koji se sumnja da je oteo i ubio hrvatskog taoca Tomislava Salopeka, posljednjih je tjedana izveo nekoliko akcija poput bombaškog napada u blizini talijanskog veleposlanstva te uništenje jednog vojnog plovila, kojima je privukao pozornost egipatske javnosti. Sada egipatske vlasti islamistima žele pokazati da misle ozbiljno, i to suđenjem Muhamedu al Zavahiriju, bratu vođe Al Kaide. Mnogi očekuju izricanje smrtne presude. Mada IS i Al Kaida u Egiptu nisu usko povezani, stručnjaci upozoravaju da bi ovo suđenje moglo dovesti do još veće eskalacije na Sinaju, gdje se ionako već vode otvorene borbe između egipatske vojske i islamista, kao i u ostatku Egipta i to akcijama uperenim ne samo protiv vojnih vlasti nego i protiv građana zapadnih zemalja.

Muhamed al Zavahiri je brata Ajmana al Zavahirija koji je preuzeo vodstvo Al Kaide nakon ubojstva Osame bin Ladena 2011. Muhamed sada u jednom egipatskom zatvoru čeka na presudu. On se ovdje nalazi od kolovoza 2013. kada je uhićen na vrhuncu akcije protiv islamističkih grupacija i prije svega Muslimanske braće svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija. Iako je optužen zbog navodnog osnivanja terorističke ćelije Muhamed je, kako tvrdi njegov odvjetnik, uhićen isključivo zbog činjenice da je brat mnogo poznatijeg Ajmana. “Vojne vlasti u Egiptu uhićenjem Muhameda žele izvršiti pritisak na Ajmana”, kaže odvjetnik Nour al Din. Ajman se još uvijek nalazi na vrhu ljestvice najtraženijih terorista američkog ministarstva vanjskih poslova. Za informaciju koja bi dovela do uhićenja ili uklanjanja Ajmana al Zavahirija, SAD nudi 25 milijuna dolara.

No Muhamed se u zatvoru ne nalazi sam. On je uhićen zajedno s još 66 suradnika koji svi stoje pod optužbom da su pokušali oformiti terorističku grupu koja bi stajala u tijesnom dodiru s Al Kaidom i koja je planirala napade na vladine objekte, vojsku i pripadnike kršćanske manjine u Egiptu. Početkom ovog tjedna desetorica su osuđena na smrt. Al Zavahiriju će presuda biti izrečena krajem rujna. Zavahirijev odvjetnik tvrdi da njegov klijent nije kriv ni po jednoj točki optužnice. “Moj klijent ne samo da nikad nije sudjelovao u osnivanju terorističke skupine nego nikad nije posjedovao oružje”, rekao je Nour al Din. No teško je u to povjerovati ako se baci pogled na “karijeru” Muhameda al Zavahirija. Po struci inženjer, ovaj Egipćanin se već rano radikalizirao i priključio egipatskoj ekstremnoj skupini Islamski džihad koja je još u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća sudjelovala u napadima na američke i vojne ciljeve u Egiptu a vjeruje se da je bila upletana i u ubojstvo tadašnjeg predsjednika Anvara el Sadata. Mnogi iz ove skupine, pa tako i poznatiji brat Ajman, su se kasnije priključili borbi talibana protiv sovjetskih postrojbi u Afganistanu. Iz ove rane ćelije je kasnije nastala globalno poznata Al Kaida.

Al Zavahiri je uhićen 1999. u Jemenu i izručen Egiptu gdje je boravio u zatvoru do političkih turbulencija 2012. Da ni u zatvoru nije promijenio svoje stavove pokazuje jedan intervju koji je Zavahiri dao njemačkom tjedniku “Die Zeit” u kratkom razdoblju koje je proveo na slobodi. U njemu Muhamed u potpunosti podržava svog brata i ni najmanje ne odstupa od svojih radikalnih stavova. Komentirajući promjene u Egiptu Zavahiri je tada rekao kako njegov cilj i dalje ostaje “uvođenje šerijata na cijeloj kugli zemaljskoj”. I Ahmed abd Raboh, profesor sa Sveučilišta u Kairu ne vjeruje u Zavahirijevu nevinost. No on smatra da je al Zavahirijev utjecaj posljednjih godina mnogo manji nego što to vlasti tvrde. Al Kaida više nema toliki utjecaj. Sada glavnu riječ kada je u pitanju borba islamista protiv omražene egipatske vojne vlade i ostatka “nevjerničkog” svijeta, i u Egiptu vodi IS.

Related Posts