Kako posluju INA i HEP?

Publikacija 1000 najvećih, koju Lider, u suradnji s Finom, izdaje uz broj od četvrtka, 18. svibnja, svakako je najrelevantniji pokazatelj gospodarskih trendova. 

Uostalom, radi se o kompanijama koje su lani ostvarile 67 posto ukupnih prihoda svih tvrtki u Hrvatskoj, izvezle 71 posto, a uvezle 75 posto roba, zapošljavaju 44 posto svih zaposlenih i isplatile su 30 posto ukupne dobiti.

Međutim, veliki nisu uvijek i najbolji predvodnici. Rasli su sporije, samo 1,9 posto, od kompletnog rasta svih poduzetnika, koji je lani bio 5,2 posto. Na listi 1000 najvećih prihod prvih deset pao je 7,2 posto, sto najvećih imalo je rast od 1,3 posto, a stotinu tvrtki s dna liste raslo je 14,2 posto.

Što se tiče same liste, najznačajnije je smanjivanje razlike između dviju najvećih kompanija. Konzum je prepolovio zaostatak u prihodima za Inom sa 12 milijardi kuna na manje od šest milijardi kuna. Što se tiče poretka, na vrhu liste gotovo da i nema promjena. Samo su se Plodine uspjele ugurati među prvih deset, a HEP – proizvodnja pala je prema prošlogodišnjim prihodima s 9. na 15. mjesto. Nastavi li s lanjskim trendom rasta prihoda od 30 posto, u TOP 10 bi se dogodine moglo probiti Prvo plinarsko društvo, koje je 2015. godinu završilo na 11. mjestu.

S prošlogodišnjeg popisa 1000 najvećih ispalo je 108 tvrtki. Od novih na listi najviše je plasiran Wollsdorf components, pogon austrijskog prerađivača kože u Jalžabetu, koji je došao do 175. mjesta. Najveći skok s lanjske liste napravio je Solvis. Varaždinski proizvođač fotonaponskih modula prihode je više nego udvostručio (rast od 116 posto), i skočio sa 946. na 465. mjesto, piše Liderpress.

You may also like