Kako je propalo indijsko telekomunikacijsko čudo

Mobitel Freedom 251 je trebao postati simbolom indijske tehničke superiornosti. No “tehničko čudo za 3$” je postalo simbolom svega što ne valja u ovoj zemlji. “Freedom 251” se dobro uklapao u novu kampanju indijske vlade na čelu s premijerom Narendom Modijem “Make in India” i koja je trebala pokazati da je Indija u stanju polučiti male tehničke revolucije. Modiju i njegovoj hinduističko-nacionalističkoj stranici BJP pompozne kampanje naziva poput “Digital India” ili “Skill India”, nisu strane. Sve one bi trebale privući ulagače u “digitalni raj” Indiju.

No slučaj pametnog telefona za narodne mase “Freedom 251” još je jednom pokazao sve boljke indijskog društva. Stručnjacima je od početka bila sumnjiva najava da se mobitel s posljednjim Android sustavom može proizvesti za 201 rupija ili oko 3,3 eura. Vladi je priča o mobitelu dostupnom svim slojevima, što bi omogućilo digitalnu revoluciju i otkrivanje novih talenata u mnogoljudnoj zemlji, zvučala kao san. Za to je pronađen i odgovarajući partner, tvrtka “Ringing Bells”, tvrtka koju je jedan član parlamenta svrstao među “poduzetničke projekte” nastale na “sustavu piramide”, dakle među tvrtke kojoj je jedina svrha izvući novac od ulagača. Ubrzo se pokazalo da, dotad potpuno nepoznata tvrtka osnovana prošle jeseni, nema ni kapaciteta ni sposobnosti proizvesti obećanih 500.000 mobitela mjesečno. Tvrtka koja nikada prije nije proizvodila mobitele je obećala i pet pogona diljem Indije. Vladajućima iz BJP to nije bilo sumnjivo što pokazuje i činjenica da su se donedavno rado slikali na svim promotivnim događanjima “Ringing Bellsa”, piše DW.de.

No tada je došlo otrežnjenje. Internetska stranica “Ringing Bellsa” je pala već nakon samog otvaranja i početka primanja narudžbi. No pravi debakl je uslijedio nakon što se otkrilo da su “prototipovi” “Freedoma 251” zapravo loše prebojani i kamuflirani kineski mobiteli Adcom Ikon 4. “Adcom logo je loše skriven bijelom bojom i indijskom zastavom” piše internetski portal Ibnlive. “Ringing Bells” je objasnio kako se zapravo ne radi o njihovom mobitelu nego samo kako bi on “mogao izgledati”. Pljuska i indijskom nacionalnom ponosu jer Indija u Kini vidi glavnog suparnika u borbi za digitalnu supersilu istoka. Nadalje ostaje i pitanje kako “Ringing Bells” namjerava postići cijenu mobitela petnaestak puta nižu od one po kojoj se, ionako već jeftini Ikon 4 prodaje u Indiji. Na kraju je morala reagirati i sama branša. Udruga indijske mobilne komunikacija (ICA) napisala je pismo ministru telekomunikacija u kojem se politika upozorava na katastrofu zvanu “Freedom 251”. “Upozoravamo Vas već sad kako se ne bi obistinio scenarij po kojom će čitava nacija, indijska vlada, industrija i gospodarstvo biti prikazani u lošem svjetlu”. No izgleda da je upozorenje stiglo prekasno.

You may also like