Kako je moguće zaustaviti naftovod hakerskim udarom

Analiza

Američki naftovod Colonial Pipeline i dalje se nalazi u blokadi nakon što su napad na njega izveli hakeri tražeći “otkupninu”. Iz hakerske skupine su se oglasili kako bi pojasnili situaciju, amnestirajući Rusiju, te naglašavaju kako im je motivacija za napad isključivo novac te kako nisu htjeli prouzrokovati druge probleme.

Ako taj novac i dobiju to bi bila potvrda kako je SAD spreman plaćati takve ucjene, a onda bi moglo svakako doći do porasta sličnih napada.

Podsjetimo, ovo je jedan od najvećih cyber-napada na nacionalnu infrastrukturu u povijesti. Međutim, svi se pitaju kako je moguće izvesti hakerski napad na nešto što je toliko fizičko kao što su nafta i derivati?

Naime, naftovodi i infrastruktura u poslu s ugljikovodicima već dugo nije u potpunosti fizička stvar, nego je automatizirana, dakle stvari su već dugo digitalizirane. Slaba je vjerojatnost povratka na stari način poslovanja.

Analitičari smatraju kako je izloženost ove infrasturkture ima veze s pandemijom. Mnogi su zaposlenici radili od kuće te su upravljali računalima na daljinu, što je za hakere bila dobra prilika za infiltraciju u sustav.

Spekulira se kako je napad izvela skupina koja je bazirana negdje na prostoru istočne Europe, vjerojatno u Rusiji, no čini se da, barem za sad, SAD ne optužuje za napad direktno rusku vlast. Procjenjuje se da do kraja tjedna naftovod neće biti operativan što bi moglo prouzrokovati velike probleme za milijune ljudi, a za očekivati je i porast cijene naftnih derivata.

You may also like

0 comments