Kako je Abaud došao iz Sirije bez da je bio lociran?

Francuska i belgijska protuteroristička služba morat će utvrditi i rasvijetliti kako se jedan od vodećih frankofonih džihadista Abdelhamid Abaaoud, za kojeg se sumnja da je organizirao napade u Parizu i koji je u srijedu ubijen na sjeveru francuske prijestolnice, mogao vratiti iz Sirije a da nitko za njega ne zna, prenose agencije.

Analizom otisaka prstiju jednog od trupala pronađenih u srijedu u Saint Denisu, na sjeveru Pariza, nakon munjevite akcije francuske policije u zgradi u kojoj su se džihadisti zabarikadirali, u četvrtak su potvrđene sumnje istražitelja: truplo izrešetano mecima je Belgijca Abdelhamida Abaaouda. Koliko god se pretpostavka o boravku tog čovjeka u pariškoj okolici činila nevjerojatna, istražitelji su je shvatili ozbiljno u ponedjeljak navečer, nakon iskaza svjedoka koji ih je naveo na trag što vodi u stan u središtu Saint Denisa. Zatim je uslijedilo nekoliko provjera, napose putem telefona, prenosi AFP.

Iz jednog podatka moglo se zaključiti da je žena iz obitelji Abaaoud možda bila u tom sektoru. Je li ona bila bombašica koja se raznijela u srijedu? Policajci koji su izveli akciju misle da je samoubojica bez sumnje žena. Na audiosnimci koju je objavilo više mreža čuje se kako piskutavim glasom dvaput uzvikuje “To nije moj dečko”. No teško je samo slušanjem potvrditi da je riječ o ženskom glasu. Konačan odgovor dat će veoma složene znanstvene analize koje će se provesti na ostatcima samoubojice.

Kako se Abaaoud mogao naći u Europi? U Belgiji je osuđen zbog terorizma i bio je dobro poznat službama a francusko pravosuđe ga opisuje kao “organizatora brojnih planiranih napada i terorističkih napada u Europi”. Osoba bliska istrazi navodi da je njegov telefon lociran u siječnju u Grčkoj, kada su spriječeni napadi ćelije iz Verviersa u Belgiji.

Abaaoud ili Abou Omar al-Baljiki (“Belgijac”) kojemu nisu bile strane provokacije na internetu, u veljači je dao intervju za Dabiq, digitalni časopis Islamske države na engleskom jeziku. U njemu je rekao da je u Belgiju uspio ući s još dvojicom Belgijaca kako bi “provodili teror nad nevjernicima”. Njihovo se putovanje otegnulo mjesecima a dvojicu njegovih suputnika ubile su belgijske sigurnosne snage 16. siječnja, po njegovim riječima. No on je uspijevao ‘izmigoljiti’ policiji. “Moje ime i fotografija bili su u svim novinama, ali sam uspio ostati u zemlji, planirati operacije i živ i zdrav otići kada je to bilo nužno”.

No je li on sam? Kuda su išli sirijski džihadisti da nisu privukli pozornost? Kako je jedan od njih, Samy Amimour, saslušan zbog toga što je izrazio želju da ode u Jemen, mogao otići i vratiti se a da nije bio primijećen? Zašto Belgijci nisu upozorili Francuze da su braća Abdeslam, članovi skupine koja je napala Pariz, bili na njihovu popisu terorista?

Nijedna europska zemlja nije objavila “nikakve informacije” o Abdelhamidu Abaaoudu prije njegova dolaska u Francusku, požalio se u četvrtak francuski ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve. Kakva je bila Abaaoudova uloga 13. studenog? Je li on koordinirao napade koji su bili temeljito izvršeni i pokrenuti? Je li izravno sudjelovao, poput jednog od napadača na terase? Istražitelji će pokušati utvrditi jesu li njegov DNK ili otisci na jednom od triju kalašnjikova pronađenih u autu napadača.

U srijedu su uhićeni sedmorica muškaraca i žena. Troje (među njima žena i ranjeni muškarac) možda su imali ulogu u pronalaženju stana. Identitet petero ostalih se provjerava. Nijedan od njih nije Salah Abdeslam, mlađi brat Brahima Abdeslama koji se raznio u Voltaireovoj ulici.

Kako prenosi agencija dpa, Cazeneuve je rekao da je policija povezala Abaaouda s nekoliko spriječenih napada u Francuskoj ove godine. Ti napadi uključuju napad u travnju na crkvu u pariškom predgrađu Villejuifu, dok se još uvijek istražuje njegova moguća povezanost s pucnjavom u kolovozu na brzi vlak Thalys. “Od šest terorističkih napada koje su francuske sigurnosne službe spriječile od proljeća 2015., čini se da je Abaaoud bio povezan s četiri napada”, rekao je Cazeneuve.

You may also like

0 comments