Kako izgleda preobrazba na niskougljično gospodarstvo

Konferencija HGK

Hrvatsku industriju čeka sveobuhvatna transformacija na niskougljično gospodarstvo. Kako bi se realizirala, samo energetski sektor će do 2030. morati uložiti 150 milijardi kuna.

Iako su nam na raspolaganju pozamašna sredstva iz fondova EU-a, tako ozbiljne investicije traže i mobiliziranje privatnog sektora, odnosno suradnju industrije, države i znanosti kako domaće gospodarstvo ne bi dodatno zaostalo za međunarodnom konkurencijom.

Kakve sve točno izazove taj proces nosi za naše tvrtke bila je glavna tema online okruglog stola Transformacija industrije za održivu budućnost u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, u sklopu Europskih dana industrije.

Direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj HGK Marija Šćulac Domac istaknula je kako moramo ubrzati prelazak na zelenu i klimatski neutralnu industriju jer je tako činimo otpornijom te stvaramo dugoročno pozitivne učinke na zapošljavanja i okoliš u cjelini.

O važnosti transformacije kemijske industrije govorio je predsjednik Uprave Petrokemije Davor Žmegač koji je poručio kako je za njegovu tvrtku to pitanje “života i smrti”, priopćeno je, među ostalim, iz HGK.

Promjene u cementnoj industriji pojasnila je Merica Pletikosić, menadžerica za održivost u Cemexu Hrvatska.

You may also like

0 comments