Home Ekonomija Kako će sutra odlučiti njemački parlament?

Kako će sutra odlučiti njemački parlament?

by admin

Grčki je parlament već usvojio dramatične odluke u vezi “spasa” te zemlje. Njemačkom Bundestagu taj proces tek predstoji. Uoči odlučujućeg glasovanja, Berlin se pretvara u političko kazalište, smatra Dagmar Engel.

Stvar je gotova. U srijedu (19.8.) Bundestag će usvojiti treći paket pomoći Grčkoj. Savezna vlada je oštro pregovarala, najprije kancelarka Merkel na samitu Europske unije u srpnju, a onda i ministar financija Schäuble prošli petak. Dobrim dijelom su uspjeli “progurati” svoje zahtjeve: pomoć, ali samo uz obećanje o provođenju reformi, i to pod strogom kontrolom izvana. Njih dvoje znaju da samo tako mogu dobiti potporu Bundestaga. Cijena je bila visoka, ugled Njemačke je pao. Nakon faze koju su obilježavale simpatije, našu se zemlju opet doživljava kao neugodno dominantnu.

Zastupnici koji svoj godišnji nisu proveli kod kuće, u svom izbornom okrugu, nego negdje vani, na izvanrednu sjednicu Bundestaga u Berlin će doći upravo s tim dojmom. Možda će to utjecati na neke od njih, možda će još jednom razmisliti hoće li glasovati protiv novog paketa pomoći. Oni koji su protiv paketa zaslužni su za to da je glasovanje postalo zanimljivo u njemačkoj javnosti. I to, naravno, ne svi političari koji su protiv, već samo oni iz CDU-a, stranke njemačke savezne kancelarke. Njihov je broj rastao sa svakim novim paketom pomoći Grčkoj. U 2010. samo je četvoro CDU-ovaca bilo protiv, 2012. već 13, u veljači ove godine 29. A u srpnju čak 60. Vodstvo kluba zastupnika CDU-a u Bundestagu reagiralo je pojačavanjem pritiska na te “neistomišljenike”, i to ovoga puta javnim pritiskom. To nije bila dobra ideja, a k tome je bilo još i sasvim suvišno.

Uslijedila je pobuna – i zastupnika i njihovih birača. Na koncu konca, svaki zastupnik mora glasovati na temelju vlastite savjesti. To birači podržavaju, barem do trenutka u kojemu se savjest zastupnika podudara sa savješću birača. Kad se radi o Grčkoj, stanje je jasno: 57 posto Nijemaca se protivi novom, trećem paketu pomoći Grcima, preko 80 posto ih ne vjeruje da će Grci obaviti svoj dio preuzetog posla. Nije čudo da to muči i zastupnike koji naravno vide kakvo raspoloženje vlada u njihovim izbornim okruzima. To je u redu, zastupnici trebaju savjesno ispitati što je ispravna odluka. A ako shvate da nemaju dovoljno stručnog znanja, neka se onda obrate stručnjacima u svom klubu zastupnika.

Za neke je zastupnike ipak (pre)velik izazov da se u sadašnjoj situaciji u očima birača stiliziraju kao nepokolebljivi junaci. Lijepa je to prilika i za “pobunu” protiv stranačke discipline. Za razliku od napravljene štete njemačkom ugledu u inozemstvu i samoj pomoći Grčkoj, sve to ne košta praktički – ništa. Većina “velike“ koalicije u Bundestagu je tako velika da lagano može podnijeti i nekoliko dodatnih “galamdžija”. Neki to pokušuvaju protumačiti kao stvaranje jaza unutar CDU-a ili čak kao “sumrak bogova” za Angelu Merkel, ali to nema puno veze sa stvarnošću. Nakon nedavne, također pozitivne odluke u vezi Grčke u Bundestagu, porasla je podrška birača za CDU, i to za jedan posto na sadašnjih 42 posto. Glasovanje o Grčkoj definitivno neće “presuditi” o sudbini njemačke savezne vlade.

Related Posts