Kako će Srbija izaći iz plinskog zagrljaja Rusije?

Analiza
Zašto se u ekonomskom sporazumu potpisanom u Bijeloj kući, između SAD-a, Srbije i Kosova, našla i točka o “diverzifikaciji” snabdijevanja energentima?

Politički i analitičari specijalizirani za energetiku slažu se kako se radi o Trumpovoj poruci kako Srbija treba smanjiti ovisnost o ruskm plinu, ali je i dalje teško naći odgovor na pitanje – kako to učiniti tako brzo kako bi zapadni saveznici htjeli, jer postoje vrlo čvrsti ugovori i sporazumi, koji bi mogli ugroziti energetsku sigurnost zemlje, ali i neke druge ugovore poput financiranja željezničke infrastrukture, napominju analitičari za Nova.rs.

Iako se u sporazumu ne spominje izrijekom Turski tok, jasno je na što je Trump cilja, a to neće odgovarati Rusiji. Postavlja se pitanje i kako će se u Europu dopremati turski plin iz novog nalazišta u Crnom moru i moru oko Cipra, za koji traje sukob Turske i Grčke, ako ne preko ovog naftovoda, koji grade Gazprom i turski partneri. Plinovod, prema projektu, ne može mimoići Bugarsku, Srbiju, Mađarsku i Austriju.

Analitičari u Srbiji ipak pozdravljaju ideju diverzifikacije snabdijevanja i puteva, jer je Srbija možda posljednja zemlja u ovom dijelu Europe koja to nije učinila. Naime, Srbija se za razliku od Hrvatske, koja je novim šestogodišnjim zakupima učinila LNG na Krku isplativim, i Bugarske koja sudjeluje u izgradnji grčkog LNG terminala u Aleksandropolisu, nije uključila u posao s ukapljenim plinom, a u Washingtonskom dokumentu stoji ta obveza.

Toga se ne treba bojati, u sigurnosnom smislu, premda je ukapljeni plin skuplji i do 20 posto, konsenzualni su srbijanski analitičari, tim više što je u regiji od Jadrana do Baltika i Crnog mora ukapljeni plin na tržištu preko 30 posto. Za Srbiju bi to bio dobar potez zato što bi se povećala energetska sigurnost, zbog geopolitičkih i sigurnosnih rzika snabdijevanja kroz Ukrajinu, ali i apsurdnih sankcija koje SAD provodi prema Sjevernom i Turskom toku.

S druge strane, mnogi upozoravaju kako na tržištu ukapljenim plinom ne treba računati samo na američki plin, jer njega je relativno malo, nego se treba okretati katarskom, alžirskom, nigerijskom, pa i ruskom LNG-u.

 

 

You may also like

0 comments