Kako će se pokrpati rupa u proračunu?

Velimir Šonje
Ekonomski analitičar Velimir Šonje komentirao je u N1 studiju uživo vladin paket mjera za pomoć gospodarstvu pogođenom pandemijom koronavirusa.

Rekao je da su mjere jake u dijelu u kojem opterećuju državni proračun, budući da samo isplata minimalca i doprinosi čine 2,3 posto našeg BDP-a, na razini od prošle godine. “Mi još uvijek ni ne znamo točno o kojim iznosima govorimo, ali imat ćemo značajan pad prihoda, više od pola gospodarstva je stalo i stvorit će se ogroman deficit. Ne znamo kako će se deficit financirati, kada, kako i tko će zakrpati rupu u proračunu”, pita se Šonje.

Dodaje kako ne vidi neposredne opasnosti za Hrvatsku u smislu narušavanja demokracije, a u kontekstu poteza nekih drugih država iz okruženja. “Netko bi se mogao zapitati zašto kao ekonomist govorim o tome, odgovor je zato jer će naša sposobnost da izađemo na kaj s ovim, da se uspijemo financirati, ovisiti o tome koliko ćemo biti produktivni”, ističe Šonje i napominje da je bitan i odnos prema Europskoj uniji, koji nije samo politički, već ima i direktne financijske implikacije.

“Bit će novih programa, otvaraju nam se široke mogućnosti korištenja likvidnosti i veoma su opasne teze koje se provlače, na sreću još uvijek je to na margini društva, da je EU pred raspadom i da nitko nikome ne pomaže”, kaže Šonje i podsjeća da je od zadnjeg paketa pomoći Hrvatska dobila 238 milijuna eura svježeg novca, a u pripremi je novi veliki program od 100 milijardi eura.

You may also like