Kako će izgledati inauguracija Kolinde Grabar Kitarović

Na čelu američkog izaslanstva bit će zamjenica državnog tajnika za energetiku E. Sherwood-Randall, a stiže i pomoćnik zamjenika za europske i euroazijske poslove Hoyt Yee. Europska unija na inauguraciju novoizabrane hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović šalje povjerenika za međunarodnu suradnju i razvoj Nevena Mimicu.

U poslanici, govoru koji će trajati 20-ak minuta, naglasakKolinde Grabar-Kitarović bit će na stanju u Hrvatskoj. No, budući da je to inauguracijski govor, neće biti, naravno, kritički intoniran, kao što je bio u predizbornoj kampanji. Bit će usredotočena na novo hrvatsko zajedništvo i potrebu izlaska iz krize, govorit će o mladima koji moraju ostati živjeti u Hrvatskoj. Potom će govoriti o obrazovanju, povezanosti znanosti i gospodarstva, o centrima znanosti kao dijelu razvijenog svijeta gdje Hrvatska može uhvatiti korak s tim svijetom.

Predsjednica će za naš dio svijeta koristiti termin jugoistok Europe i neće spominjati “regiju”. Isticat će, međutim, potrebu zadržavanja dobrosusjedskih odnosa s okolnim državama, naglasit će spremnost Hrvatske da pomogne susjedima u svakom pogledu, no na temelju čistih računa. Naglasit će i odnos prema BiH te pružanje potpore susjednim državama na europskom putu uz isticanje jednakopravnosti hrvatskog naroda u BiH.

Kada je riječ o međunarodnom okruženju, koje je trenutačno vrlo loše, i zbog destabilizacije pravnog poretka u Europi, kao i djelatnosti tzv. Islamske države, poruka će biti o potrebi čvrstog europskog zajedništva i usmjerenja k svijetu utemeljenom na međunarodnopravnim načelima 21. stoljeća.

U svom govoru predsjednica Republike spomenut će i osnivača hrvatske državeFranju Tuđmana, a zahvalit će se na svemu onome što su učinili i bivšim predsjednicima Stjepanu Mesiću i Ivi Josipoviću. Neće se baviti dnevnopolitičkom situacijom i djelotvornosti hrvatske Vlade, no u tom kontekstu naglašavat će potrebu okrenutosti Hrvatske prema budućnosti. U tom pozitivnom pristupu naglašavat će i potrebu vraćanja samosvijesti naših građana. Stoga će govor biti afirmativan i optimističan. Hrvatska može biti bolje, bit će njezina osnovna poruka. U timu predsjednice pak ističu da će njezin govor biti više nacionalan nego što je to bio, primjerice, govor njezina prethodnika Josipovića, što će se vidjeti i po programu i po scenariju inauguracijske svečanosti.

Arije iz “Ere s onoga svijeta” Jakova Gotovca izvest će se u završnom dijelu programa. Protokol će voditi Natalija Hmelina. Na Trgu će pozvani na svečanost zauzeti 900 sjedećih i oko 1000 stajaćih mjesta. Među njima će biti i predsjednik u odlasku Ivo Josipović koji će na Markov trg vjerojatno doći iz smjera Ustavnog suda. Izabrana predsjednica doći će iz smjera kule Lotrščak. Cijela će ceremonija biti uvježbana na generalnoj probi dan prije, u subotu. Na dan inauguracije, u nedjelju 15. veljače, očekuje se tmurno vrijeme, no organizatori će stoga nastojati da scenarij bude veseliji, uz notu optimizma. Nota nacionalne tradicije koja će biti prisutna na svečanosti trebala bi poručiti da Hrvatska, premda mlada država, ima dugu i staru tradiciju. Na kraju svečanosti Lado će izvesti pjesmu “Lijepo pjeva”, a kao osobni izbor predsjednice pjesmu “Ljubim te do bola” izvest će Radojka Šverko u pratnji orkestra HV-a i dirigenta Alana Bjelinskog te svih zborova. U programu sudjeluju zborovi HRT-a, Lado, Ivan Goran Kovačić i Izvor. Slijedi “Ero s onoga svijeta” u izvedbi zborova i orkestra HV-a. Čestitanje predsjednici pratit će zbor Izvor pjesmom “Dream For The Future”. Program će sadržavati i počasne topovske plotune, koji će se zbiti nakon govora, no ne zna se točno koliko će ih biti, 25 ili manje. Posljednji put 25 ih je ispaljeno za prisege dr. Tuđmana. No, bitnica topova HV-a bit će postavljena na zagrebački Cmrok, dakle bliže nego za prijašnjih prisega, kada je bila na Sljemenu iznad Medvedgrada.

Svečanost počinje u 12 sati zvonjavom s crkve sv. Marka. Recitira se i pjeva “Lijepa naša”, slijede recital Gundulićeve “Ode slobodi” i arija “Mile Gojsalić”Građani u špaliruKod kule Lotrščak bit će jedan od dva ulaza na svečanost za građanstvo, a drugi službeni ulaz bit će iz smjera Kamenitih vrata. Predviđeno je da građani prostor od kule Lotrščak te s jedne i druge strane Ćirilometodske ulice zauzmu do 10.30 sati. Kroz špalir će proći predsjednicaUzvaniciU prva dva reda ispred pozornice bit će predsjednici stranih država, predsjednici parlamenata, vlada, voditelji stranih izaslanstava te naši dužnosnici. Uzvanici, osim stranih izaslanstava, svoja će mjesta zauzeti do 11 sati“Dej mi Bože”Kada predsjednica u pratnji supruga stupi na pozornicu, što će vjerojatno najaviti fanfare, svira se himna, slijedi minuta šutnje, a pet minuta nakon 12 sati pjevačica Renata Sabljak pjeva međimursku pjesmu “Dej mi Bože”. Slijede prisega i potpisivanjeGovor od 20 minutaPetnaest do 20 minuta nakon početka ceremonije predsjednica će održati inauguracijski govor, odnosno poslanicu, u trajanju od 20 minuta. Nakon govora spušta se s pozornice i sjeda u prvi red. Slijedi “Oda zemlji” Jakova Gotovca u izvedbi orkestra HV-a i solistice Martine Gojčeta Silić.

“Prisežem svojom čašću da ću dužnost predsjednika Republike Hrvatske obavljati savjesno i odgovorno, na dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana.Kao hrvatski državni poglavar:– držat ću se Ustava i zakona– brinuti se za poštovanje ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske– bdjeti nad urednim i pravednim djelovanjem svih tijela državne vlasti– čuvati nezavisnost, opstojnost i jedinstvenost države Hrvatske.Tako mi Bog pomogao.”

Predsjednica će za posebne uzvanike, njih četrdesetak, organizirati svečani ručak u palači Dverce. Među njima će biti i predsjednici Sabora i Vlade, dok će za ostale dužnosnike i diplomatski zbor biti organiziran buffet ručak. Iza ručka uslijedit će tzv. bilaterale, desetominutni sastanci predsjednice s voditeljima inozemnih izaslanstava. Inozemne delegacije na svečanost će krenuti u 11.15 sati u posebnom autobusu iz hotela Westin, gdje će se okupiti prije prisege.

You may also like