Home TribinaAnalize Kako bi se sankcije na ruski ukapljeni plin odrazile na cijene plina u Europi i svijetu?

Kako bi se sankcije na ruski ukapljeni plin odrazile na cijene plina u Europi i svijetu?

by Energypress.net

Analiza Bloomberga

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, Europa i njezini saveznici tražili su načine da obuzdaju prihode Moskve od fosilnih goriva, ali tako da ne povećaju troškove energije svojim građanima. Najnoviji plan je zabrana korištenja luka Europske unije za reeksport tekućeg prirodnog plina (LNG).

Ruski proizvođač Novatek PJSC oslanja se na usputne stanice u EU kako bi pretovario arktičko gorivo sa ledolomaca na konvencionalne tankere. Iako onemogućavanje njegova pristupa neće spriječiti da teret stigne u Europu – gdje se uvoz ruskog LNG-ja čak povećao nakon rata – ipak će otežati slanje plina u azijske zemlje. To bi, potencijalno, moglo naljutiti ključne kupce kao što su Kina ili Indija, piše Bloomnerg.

Čelnici Europske unije (EU) raspravljaju o ovom potezu u sklopu svog 14. paketa sankcija Rusiji. Iako to nije potpuna zabrana, bilo bi prvi put da Europa provodi konkretne mjere protiv ruskog LNG-ja.

Ako mjera bude odobrena, mogla bi dovesti do toga da rusko gorivo još više kruži po Europi, što bi vjerojatno izazvalo i probleme s ugovorima koje imaju europske logističke tvrtke, ali i političku reakciju drugih zemalja koje kupuju plin.

Kako bi se optimizirali troškovi isporuke, projekt Yamal LNG sa sjedištem na Arktiku, kojim upravlja Novatek, oslanja se na luke Zeebrugge (Belgija) i Montoir (Francuska) za premještanje tereta sa svojih 15 ledolomaca na konvencionalne tankere. Uobičajeno, brod koji stiže na terminal tu se i istovari, a standardni brod s LNG-jem se utovari otprilike u isto vrijeme. Međutim, to više neće biti moguće pod ovom zabranom.

Za Yamal LNG zaustavljanja su neophodna kako bi se visokospecijaliziranim brodovima omogućilo da se vrate u tvornicu na Arktiku, gdje su uvjeti previše surovi za obične teretnjake. Podaci o praćenju brodova pokazuju da se do osam ruskih tereta pretovari u Europi u nekim mjesecima, iako broj varira i značajno opada tijekom ljeta i jeseni, kada Sjeverni morski put preko Arktika ima manje leda i omogućava brži pristup Kini.

Uvoz ruskog tekućeg prirodnog plina u EU iznosio je 14,4 milijuna tona prošle godine, prema konzultantskoj tvrtki Energy Aspects Ltd. Pretovari, gdje se prebacuje gorivo, iznosili su dva milijuna tona. Očekivani scenarij je da će zabrana dovesti do toga da te dodatne količine ostanu u bloku, gdje ruski LNG već ima udio od oko 13 posto.

Na primjer, Novatek bi mogao istovariti terete namijenjene Aziji u Europu i koristiti lokacijske zamjene. To znači da bi nabavio plin negdje drugdje za opskrbu azijskih kupaca.

Kao rezultat, to bi “izložilo europske vlade optužbama da povećavaju zalihe ruskog LNG-ja, dok tvrde da pokušavaju da ga minimiziraju”.

Sankcije bi dodatno zakomplicirale transportnu logistiku za Rusiju i primorale specijalizirane brodove da putuju dužim rutama. Globalne flote već izbjegavaju Crveno more nakon napada jemenskih Huta, kada su putovanja morala biti preusmjerena oko Rta dobre nade.

Prijevoz Yamal LNG tereta direktno u Aziju povećao bi troškove transporta i logistike, prema Energy Aspectsu, a također bi produžio putovanja ledolomaca.

Rusija ima neke opcije: obavlja transfere s broda na brod u blizini svog grada Murmansk (na sjeveru), a također može koristiti svoj Sjeverni morski put tijekom ljeta kada se led topi i razni brodovi mogu pristupiti postrojenju.

Ako alternativni aranžmani za isporuku ne uspiju, ruski izvoz LNG-ja može biti smanjen. Međutim, Rusija je bila prilično snalažljiva u zaobilaženju zapadnih sankcija u vezi s naftom, stoji u analizi Bloomberga.

Related Posts