Home Ekonomija Kada zakone razumije samo elita, vlada bezakonje. Tako je kod nas

Kada zakone razumije samo elita, vlada bezakonje. Tako je kod nas

by Ivan Brodić

Aktualni ekonomski trenutak danas su obilježili priopćenje Instituta za javne financije o otvorenosti proračuna te prijedlog zakona o konverziji kredita u švicarskim francima. Guste Santini nam je rekao ponešto o tomu.

“Evidentno je da su predstojeći izbori prevagnuli u pravcu rješenja kojega smo ovih dana svjedoci. Mislim da je to jako loše rješenje. S time ne želim reći da građane nije trebalo pomoći, ali socijalni aspekt je tek jedan dio priče. Drugi dio priče je uređeni sustav. Mjera koju smo donijeli ne može se smatrati primjerenom uređenim kapitalističkim sustavima. Prema tome, ovo su ekscesi koji karakteriziraju bivše drugarske zemlje desnih i lijevih socijalizama, kako bivšeg sovjetskog bloka, tako i Portugala ili Španjolske, primjerice. Naša je konstantna filozofija da će drugovi iz komiteta riješiti sve probleme“, naglašava Santini.

“Činjenica jest da ćemo mi platiti tu cijenu jer bankarski je sustav određen vlasnicima koji su iz inozemstva koji su odobravali te kredite i koji sasvim sigurno neće dopustiti da tek tako ostanu bez 800 do 900 milijuna eura, kumulativno kroz petnaest godina. Oni su na to platili porez, nitko se ne odriče svojevoljno svoje imovine. Oni će to sigurno amortizirati. Budući da je država rasipna, a nivo gospodarske aktivnosti prenizak za ovaj životni standard, oni će nas i prije tužbi opteretiti većim kamatama“, objašnjava Santini.

“Rješenja koje sam ja ponudio, budući su sve strane uhvaćene s prstima u pekmezu, svi moraju platiti. Špekulanti, banke, ali i država. Mi smo trebali ukinuti mogućnost valutne klauzule u švicarcima jer od 1993. godine imamo valutu, zakonski, vezanu za DEM i kasnije EURO. Centralna je banka morala znati za ovaj problem i morala je diskriminirati banke koje su davale kredite u švicarcima. Banke su već bile spremne na socijalno rješenje, no država je išla lomiti stvari preko koljena. To naprosto izaziva zabrinutost je će se dići kamata za 2-3 posto, a na razini od deset tj. petnaest godina to će opteretiti gospodarstvo i kreditni rejting države“, kaže Santini.

“Što se tiče otvorenosti proračuna, valja reći, što se hoće dobiti veće poštovanje građana, vjerovnika, ali i veći doseg demokracije, posebna pažnja se posvećuje tom aspektu. Morali bismo biti u mogućnosti dobiti punu i jednostavnu informaciju što se događa s našim porezni novcem. Objektivno mi smo tranzicijska zemlja, pa imamo hiperinflaciju zakona, uredbi i ukaza koje nitko pametan ne može primjenjivati jer niti ne zna čemu služe, Tome će biti tako sve dok Sabor bude servis političke pozicije za predizborne poene, umjesto da bude zakonodavno tijelo. Mi nemamo jasan institucionalni okvir. Zbog toga bi državu trebalo restrukturirati. Javnu upravu treba smanjiti na pola. Prema tome, jasno je da smo kao Bangladeš, kada zakone razumije samo elita, vlada bezakonje“, zaključuje Santini.

Foto: MojZagreb.info

Related Posts