Kada bi se hrvatsko tržište rada moglo oporaviti

Moj posao
Zahvaljujući rezultatima ostvarenim tijekom ljetne turističke sezone, tržište rada je postepeno raslo sve do sredine listopada. Nažalost, dolaskom drugog vala pandemije dolazi do pada potražnje za radom.

Trenutni broj oglasa za posao i dalje je niži nego prije epidemije, nismo se u potpunosti vratili’„na staro’, ali vrijedi naglasiti kako brojevi izgledaju optimističnije nego što smo se mogli nadati krajem ožujka. Tumači tako stanje na tržištu rada Igor Žonja, direktor portala MojPosao u jučer objavljenoj analizi u kojoj prognozira da oporavak očekuju najranije u drugom kvartalu ove godine.

Inače, na MojPosao platformama, web stranici MojPosao i mobilnoj aplikaciji PosLovac, objavljeno je više od 53 tisuće oglasa za posao, što predstavlja pad od 26% u usporedbi s godinom prije. S druge strane, na oglase je pristiglo više od milijun i sto tisuća prijava u ovoj godini, odnosno 6% više nego u 2019. godini. “Do jakog pada potražnje za zaposlenicima dolazi sredinom ožujka, u trenutku kada je najprije najavljen, a potom i uveden lockdown u Hrvatskoj.

Popuštanjem restriktivnih mjera zaštite od koronavirusa i djelomičnim otvaranjem gospodarstva, ali i zahvaljujući Vladinim mjerama za očuvanje radnih mjesta, u drugoj polovici travnja tržište se počinje postepeno buditi, a broj oglasa rasti“, ističe Žonja.

S obzirom na vrstu zaposlenja, u 2020. godini oglasi za rad na neodređeno činili su 72% ukupnog broja oglasa, što je 3% više nego prošle godine u istom periodu. Oglasa za rad na određeno bilo je 52%, odnosno 3% manje nego godinu prije.

Djelatnici za sezonski posao tražili su se u 8% oglasa, slično kao i 2019. godine u istom periodu, dok se 2% oglasa odnosilo na studentske poslove. S druge strane, 45% posloprimaca bilo je zainteresirano za stalni posao, dok ih je 23% zainteresirano za rad na određeno. Također, 7% tražitelja posla bilo je zainteresirano za honorarni rad, a gotovo jednak broj posloprimaca je iskazalo interes za sezonskim zaposlenjem.

You may also like

0 comments