Kaczynski: Poljska ne može podržati Tuska ni pod kojim okolnostima

Bivši poljski premijer Donald Tusk ne može ni pod kojim okolnostima računati na poljsku podršku za novi mandat predsjednika Europskog vijeća, rekao je čelnik poljske vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS) Jaroslaw Kaczynski.

Tusk, dugogodišnji politički neprijatelj Kaczynskog, rekao je ranije ovog mjeseca da je spreman obnašati drugi mandat i ima široku potporu među čelnicima Europske unije, koji će glasati o njegovoj kandidaturi sljedeći tjedan.

“Donald Tusk je političar koji krši temeljna prava Europske unije”, rekao je Kaczynski na konferenciji za novinare.

“Netko tko krši takva pravila jednostavno ne može biti predsjednik Europskog vijeća i ne može ni pod kojim okolnostima računati na našu podršku – ili na izostanak naših primjedbi”, rekao je Kaczynski ukazujući da bi Poljska čak mogla glasati protiv Tuskove kandidature.

Kaczynski drži Tuska “moralno odgovornim” za smrt svojega brata, bivšega predsjednika Lecha Kaczynskoga, koji je umro u zrakoplovnoj nesreći u Rusiji 2010 kad je Tusk bio premijer.

Čelnici EU-a mogu odlučiti o svom novom predsjedniku ili jednoglasno ili većinskim glasanjem koje nadilazi svaki nacionalni veto. Bude li ponovno imenovan, Tusk će imati ključnu ulogu u pregovorima o Brexitu kad Velika Britanija aktivira članak o izlasku iz Europske unije.

(Agencije)

You may also like