Kaczynski neće podržati Tuska za još jedan mandat

Jaroslaw Kaczynski, čelnik vladajuće konzervativne stranke Prava i pravde (PiS) rekao je da poljska vlada vjerojatno neće podržati svog zakletog neprijatelja Donalda Tuska za drugi mandat na čelu Europskog vijeća, te je dodao i da se ne kani natjecati za premijera Poljske, prenose agencije u srijedu.

Dvojica političara odavna su na suprotstavljenim stranama, no Kaczynski krivi Tuska, koji je 2010. godine bio premijer, za pad zrakoplova u kojem je poginuo njegov brat blizanac Lech, tadašnji predsjednik Poljske. “Ne mogu zamisliti da vlada podrži Donalda Tuska za drugi mandat na čelu Europskog vijeća”, rekao je Kaczynski u intervjuu za Polska The Times, prenosi agencija AFP.

Iako službeno nije dužnosnik vlade, čelnika PiS-a drže čovjekom koji zapravo odlučuje u vladi premijerke Beate Szydlo. Tusk, kojemu mandat na visokoj dužnosti u Europskoj uniji istječe u svibnju 2017., brzo je na Twitteru odgovorio Kaczynskom prijedlogom da održe debatu o optužbama koje iznosi o njemu te na temu Europe i Poljske.

Kaczynski odavna smatra Tuska svojim najvećim političkim protivnikom, ali zakleti neprijatelj postao mu je 2010., kada je 96 osoba poginulo u padu zrakoplova, uključujući njegova brata na putu za Katynsku šumu na komemoraciju za poljske časnike koje je pobila sovjetska vojska u Drugome svjetskom ratu.

PiS podržava teoriju da je zrakoplov srušen, za što ni poljski ni ruski istražitelji nisu pronašli nikakvih dokaza, no Kaczynski smatra Tuska, ako ništa drugo, moralno odgovornim.

Premijerka Szydlo također je na konferenciji za novinare rekla kako “može zamisliti” da vlada ne podupre Tuska za drugi mandat. Tusk je predsjednik Europskog vijeća koje okuplja lidere 28 zemalja članica EU od prosinca 2014., a taj 30-mjesečni mandat može biti produljen tako da na toj dužnosti bude ukupno pet godina.

Dnevni list Gazeta Polska prenosi pak da je Jaroslaw Kaczynski rekao da ne planira postati premijer, čime je odbacio spekulacije da bi mogao ući u vladu koje su se pojavile kada je premijerka Szydlo u rujnu zamijenila ministra financija. “(Opcija promjene premijera) nije ozbiljna jer bih ja bio jedini kandidat, a ja nemam takvih planova”, rekao je Kaczynski.