K. Grabar Kitarović: NATO je relevantan savez

Sigurnost nikada ne treba uzimati zdravo za gotovo, a NATO je relevantan u suočavanju sa zajedničkim prijetnjama, rekla je u četvrtak predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović uoči puta u Kanadu na međunarodni forum gdje će imati prigodu razgovarati s ljudima koji će biti dio administracije budućeg američkog predsjednika.

Grabar-Kitarović će u subotu kanadskome gradu Halifaxu na plenarnoj sjednici foruma o sigurnosti govoriti na temu “NATO: Necessary (Nužan)”. “Ja mislim da je NATO još uvijek iznimno relevantan” u suočavanju sa zajedničkim prijetnjama, posebno na prostoru jugoistoka Europe. Na forumu će “poseban naglasak staviti na prostor jugoistoka Europe, jer sigurnost nikada ne treba uzimati zdravo za gotovo”, rekla je u Zagrebu hrvatskim novinarima.

Izabrani američki predsjednik Donald Trump izazvao je zabrinutost zapadnih saveznika izjavama da je NATO zastario i najavama izolacionističke politike. “Izabranog predsjednika Donalda Trumpa nisam nikada upoznala i naravno veselim se prvom susretu”, kazala je i ocijenila da su takvi skupovi prilika za iznošenje vlastitog mišljenja, ali i za razgovor s ljudima koji “rade u kreiranju globalnih politika”.

“I tu je prilika da sretnete ljudi koji će biti unutar same administracije predsjednika Trumpa” i koji su mu bitni, rekla je. Na forumu će istaknuti načelo otvorenih vrata za zemlje u regiji koje još nisu članice NATO-a “jer je to pretpostavka trajne sigurnosti i stabilnosti u našem području”.

U pokrajini Ontario posjetit će Norval, Kitchener i Toronto te imati prigodu obratiti se sudionicima skupa Croatian-Canadian Youth Mentorship Event na kojem će se okupiti studenti, članovi hrvatsko-kanadske zajednice, bivši stipendisti Hrvatsko-kanadske gospodarske komore te njihovi mentori različitih profesija.

Posebno će se inzistirati na STEM-u (obrazovanja u četiri specifične discipline: znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika), na inovacijama i na tome što su Hrvati postigli u Kanadi, rekla je predsjednica novinarima. Održat će se i dobrotvorna večera kanadskih Hrvata za obnovu Vukovarskog vodotornja, rekla je predsjednica uoči 25-godišnjice stradanja Vukovara.

You may also like