Južnokorejsko tužiteljstvo optužilo Park i Lotte za korupciju

Južnokorejsko tužiteljstvo optužilo je u ponedjeljak smijenjenu predsjednicu Park Geun-hye i predsjednika Lotte grupe Shin Dong-bina za korupciju, u novoj epizodi korupcijskog skandala koji potresa zemlju već mjesecima.

Shin je optužen, ali nije u pritvoru. Maloprodajni div Lotte, koji se bavi nizom aktivnosti od hotela i maloprodaje do hrane i kemikalija, drugi je konglomerat upleten u politički skandal nakon što je Jay Y. Lee, direktor Samsunga, najveće grupe u zemlji, uhićen pod sumnjom da je davao mito Park i njezinoj prijateljici Choi Soon-sil.

Lee, Park i Choi su u pritvoru. Lotte, peti konglomerat u zemlji, pogođen je zatvaranjem desetaka trgovina u Kini, nakon što je ustupio zemljište za američki raketni sustav THAAD nedaleko od Seula. Južna Koreja, koja optužuje kineske vlasti da diskriminiraju neke njezine kompanije u Kini, i SAD ističu da će sustav THAAD štititi od sjevernokorejskih projektila. Kina upozorava, međutim, da njegovi snažni radari prodiru na njezinu teritorij i ugrožavaju joj sigurnost.

Lotteov direktor Shin također je upleten u odvojeno suđenje zbog korupcije njegovim članovima obitelji optuženim za pronevjeru i kršenje povjerenja. Tužitelji su optužili Park da je s Choi dogovorila da će uzeti 6,16 milijuna američkih dolara mita od Lottea. Park je optužena i za zloporabu ovlasti i iznuđivanje novca od velikih tvrtki za neprofitne zaklade.

Optužena je isto tako da je primila 26,2 milijuna dolara od Samsungova direktora Leeja u zamjenu za potporu njegovu nasljedniku. Lotte odbacuje sve optužbe i najavljuje da će sve razjasniti na sudu. Park, Lee, Choi i Samsung također niječu krivnju.

You may also like

0 comments