Home Geopolitika Južnokorejski sud potvrdio smjenu predsjednice

Južnokorejski sud potvrdio smjenu predsjednice

by Marijan Opacak

Najviše južnokorejsko pravosudno tijelo u petak je jednoglasno potvrdilo opoziv predsjednice Park Geun-Hye upletene u korupcijski skandal koji je bio snažno odjeknuo u javnosti, rekao je njegov predsjednik.

Postupci Park su “nanijeli golemu štetu duhu (…) demokracije i vladavine prava”, rekao je predsjednik ustavnog suda Lee Jung-Mi. “Predsjednica Park je razriješena dužnosti”.

Park (65), kći vojnog diktatora Park Chung-Heea postala je 2012. prva predsjednica Južne Koreje, osvojivši na izborima najveći broj glasova birača u demokratskoj eri.

No skandal u čijem se središtu našla njezina prijateljica Choi Soon-Sil, nagnao je milijune ljudi da izađu na ulicu i traže njezin odlazak dok su se u zemlji pogoršavale gospodarske i društvene prilike.

Choi Soon-Sil (60) je početkom studenog 2016. uhićena zbog prijevare i zloporabe vlasti. Optužena je da je svoj utjecaj na Park iskoristila kako bi industrijske kompanije navela da ulažu u sumnjive fondove, a ona se tim novcem poslije koristila u privatne svrhe.

Velik broj policajaca bio je raspoređen oko zgrade ustavnog suda gdje su se tisuće predsjedničinih pristaša i protivnika okupili iščekujući odluku sudaca.

Ankete su pokazivale da je velika većina Južnokorejaca – oko 77 posto – bila za njezin odlazak.

Park se više puta ispričala zbog skandala, ali je odbijala odgovornost za bilo kakve malverzacije. Neprestano je ponavljala da je kriva samo zbog toga što je previše vjerovala prijateljici.

Predsjednica je od 9. prosinca 2016., kada ju je smijenio parlament, imala samo naslov, a sve izvršne ovlasti su prenesene na premijera. Ovom odlukom ustavnog suda gubi predsjednički imunitet pa ju se može kazneno goniti. Prijevremeni predsjednički izbori trebali bi se održati 5. svibnja.

Moon Jae-In, bivši predsjednik Demokratske stranke (oporba) zasad uvelike drži uzde vlasti, uz potporu 36,1 posto birača, pokazuje nedavna anketa Realmetera.

(Agencije)

Related Posts