Južnoafrikanci na korak do vađenja litija u Finskoj

Dobivena ekološka dozvola

Južnoafrička rudarska tvrtka Sibanye Stillwater u ponedjeljak je objavila da je dobila ključnu ekološku dozvolu za projekt rudarenja i prerade litija u Finskoj u partnerstvu s domaćom tvrtkom Keliber.

Ekološke dozvole za projekt rudnika na otoku Rapasaari i koncentrator na području Paivaneva pribavljene su od regionalne uprave 28. prosinca i uključuju pravo na početak rada unatoč eventualnim žalbama, objavila je tvrtka.

Diverzificirani južnoafrički rudar preuzeo je kontrolu nad finskim proizvođačem kemikalija za baterije Keliber u listopadu prošle godine, podigavši vlasnički udio na 85 posto osam mjeseci nakon stjecanja početnog udjela, podsjeća Reuters.

“Drago nam je što smo dobili ovu ključnu ekološku dozvolu u kratkom roku nakon pribavljene dozvole za pogon za preradu litija tvrtke Keliber u Kokkoli”, rekao je izvršni direktor Sibanyea Neal Froneman.

Pogon se “priprema za fazu gradnje koja će započeti u idućim tjednima”, dodao je.

U studenome lani upravni odbor Sibanyea odobrio je ulaganje 588 milijuna eura koje će započeti s gradnjom pogona za preradu litijeva hidroksida u finskom industrijskom parku Kokkola, odakle južnoafrička kompanija planira ući u europski sektor baterija.

Sibanye spada među najveće proizvođača zlata i platine, a nedavno je poslovanje proširio na rudarenje i preradu minerala za baterije.

You may also like