Južnoafriča republika se povlači iz ICC-a zbog pristranosti

Južnoafrička Republika (JAR) objavila je svoju namjeru o povlačenju iz Međunarodnog kaznenog suda (ICC) zbog pristranosti na štetu afričkih država, objavili su u petak lokalni mediji.

Južnoafrička republika je izvijestila Ujedinjene narode o tom potezu u četvrtak navodeći “primijećenu usredotočenost ICC-a na afričke države unatoč jasnim dokazima o prijestupima drugih”, izvijestio je Daily Maverick.

JAR je također naveo dilemu s kojom je bio suočen prošle godine kada je sudanski predsjednik Omar al-Bašir – kojega ICC traži zbog ratnih zločina – nazočio summitu Afričke unije u Johannesburgu. JAR se odupro pritisku da ga uhiti pozivajući se na njegov diplomatski imunitet. U obavijesti poslanoj UN-u navodi se da je JAR “zaključio da njegove obveze u pogledu mirnog rješavanja sukoba ponekad nisu kompatibilne s interpretacijom koju iznosi ICC”.

Ova obavijest početak je jednogodišnjeg postupka povlačenja iz ICC-a, iako zasad nije poznato može li vlada donijeti takvu odluku bez odobrenja parlamenta. JAR je već ranije upozorio da bi se mogao povući iz ICC-a. Ako do toga dođe, bit će to druga država koja je to učinila nakon Burundija, čiji je predsjednik potpisao prijedlog zakona o povlačenju iz ICC-a ranije ovoga tjedna.

You may also like

0 comments