Južni tok preimenovan u Srpski tok

Kompanija Južni tok, koje je osnovana zbog projekta istoimenog ruskog plinovoda, uskoro će biti preimenovana u Srpski tok i s novim imenom gradit će trasu za plin od Bugarske do Srbije, doznaje Blic.
Srbijagas će se zadužiti kratkoročnim kreditom od 15 milijuna eura, a taj novac je namijenjen za dodatno povećanje kapitala kompanije, te će umjesto gašenja kompanije, koja je osnovana 2011. godine zajedno s ruskim Gazpromom, ona biti financijski osnažena i ponovno aktivirana, navodi list.

Srpski tok će biti glavni izvođač radova druge trase plinovoda Turski toka, preko kojeg će se od 2019. godine opskrbljivati Srbija.

 Iz srpskog čvora plin koji iz Rusije dolazi ispod Crnog mora, isporučivat će se i za druge zemlje jugoistočne Europe jer se ukrajinska trasa više neće koristiti.

Izvor Blica iz Srbijagasa tvrdi da su preimenovanje kompanije kao i njeni novi zadaci dogovoreni između državnih vodstava Rusije i Srbije.

“Nedavno je u Beogradu boravio predsjednik Gazproma Aleksej Miller, koji se osim razgovora s Dušanom Bajatovićem, direktorom Srbijagasa, sastao i s predstavnicima vlasti, uključujući i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Tada je utvrđeno da posao oko plinskog pravca od Dimitrovgrada treba nositi kompanija Južni tok, koju treba financijski i kadrovski ojačati. Južni tok je završio značajan dio posla oko projektiranja prvobitne putanje plinovoda, uključujući i dio koji se odnosi na izvlaštenje.

Budući da se pravac mijenja, morat će se obaviti nova geološka istraživanja zemljišta novog pravca. S rokovima se kasni jer problemi nastaju zato što padaju natječaji koje Srbijagas raspisuje, a da bi se to izbjeglo dogovoreno je da sve ide preko kompanije Južni tok, odnosno Srpski tok, jer tamo je većinska vlasnička struktura ruska, pa je i sustav javnih nabavi drugačiji”, objašnjava sugovornik Blica, dodajući da će i Gazprom izdvojiti određena financijska sredstva za potporu kompaniji Srpski tok.

“Još nisu točno utvrđene brojke, ali procjene su da bi plinovod kroz našu zemlju stajao nešto više od 100 milijuna eura. Europska unija je prebacila u srpski proračun 49,7 milijuna eura i taj novac je na računu Ministarstva financija, a ubrzo bi se trebao prebaciti na račun kompanije Južni tok.

U financijskim dokumentima Južnog toka za 2018. godinu definirano je da će dosad uložena sredstva biti preusmjerena za gradnju alternativnog plinovoda. Usto, jasno stoji da je vodstvo kompanije South Stream ocijenilo da će vlasnici nastaviti s daljnjim financiranjem rada društva putem dodatnih uplata kapitala.

U Srbijagasu se zasad sve to drži u tajnosti, ali je jasno da su ovim zaduživanjem zbog povećanja kapitala tvrtke kćeri postignuti dogovori o uključivanju Srbije u ruske plinske projekte. Predsjednik Vučić je sada od ruske strane tražio jamstvo da će završiti alternativni plinovod”, objašnjava izvor beogradskog lista.

“Dobro je što će Srbija biti na pravcu Turskog toka i što su izgleda postignuti dogovori s Gazpromom da Srbija postane čvorište za plin iz Turskog toka i za druge zemlje jer će tako naša država ubirati pristojbe umjesto Mađarske. Važno je da se što prije krene u realizaciju, jer je prosinac 2019. godine blizu”, kažu iz Udruženja za plin. (Poslovni.hr)

You may also like

0 comments