Južni Sudan prihvatio plan raspoređivanja mirovnih snaga

Prijelazna vlada Južnog Sudana prihvatila je u nedjelju nakon trodnevnih pregovora plan Ujedinjenih naroda o raspoređivanju dodatnih 4.000 vojnika u sklopu mirovnih snaga u toj afričkoj zemlji.

Vlada se također obvezala da će jamčiti slobodno kretanje vojnika UN-a i pomoći im u zaštiti civila, kazao je ministar u vladi Južnog Sudana Martin Elia Lomoro. Lomoro je razgovarao s novinarima nakon sastanka s diplomatima Ujedinjenih naroda. Pročitao je i ostale obveze koje su preuzeli u razgovorima s UN-ovim diplomatima, u kojima je, među ostalima, sudjelovao i predsjednik Južnog Sudana Salva Kiir.

Vlada u Džubi prethodno se protivila odluci o slanju dodatnih mirovnih snaga. Vijeće sigurnosti potom je zaprijetilo sankcijama i embargom na oružje. U Južnom Sudanu već je raspoređeno oko 13.500 vojnika UN-a.

Američka veleposlanica pri UN-u Samantha Power kazala je u petak da su diplomati UN-a stigli u Džubu kako bi pojasnili što će točno raditi novi vojnici. Vijeće sigurnosti prethodno je kritiziralo “opstrukciju” mirovnih i humanitarnih aktivnosti Ujedinjenih naroda u Južnom Sudanu.

Ministar Lomoro kazao je da su se Vijeće sigurnosti UN-a i vlada Južnog Sudana sporazumjeli da će raditi “u obnovljenom duhu suradnje na promicanju interesa naroda Južnog Sudana, posebno njegovih težnji pravdi, slobodi i prosperitetu”.

Po njegovim su se riječima dvije strane suglasile da su “prioritet” humanitarne i sigurnosne potrebe naroda. Deseci tisuća ljudi ubijeni su u Južnom Sudanu a više od dva milijuna ih je raseljeno od prosinca 2013., kada je borba za vlast između Kiira i njegova bivšeg zamjenika Rieka Machara prerasla u oružani sukob. Nasilje između Kiirovih snaga i Macharovih pristaša ponovo razbuktalo u Džubi u srpnju, kada je u nekoliko dana ubijeno 300 ljudi.

Obje strane u sukobu optužene su za opstruiranje mirovnih nastojanja dok su mirovne snage optužene da ne čine dovoljno kako bi zaštitile civile od napada i zlostavljanja.

Američka je veleposlanica u nedjelju izjavila da vojnici UN-a imaju “nepristrani mandat” da zaštite sve civile. “Glavna je prepreka za njihovo ispunjenje tog mandata dosada bilo znatno ograničavanje njihova kretanja”, pojasnila je Power. “Jako nas ohrabruje što je predsjednik Kiir na sastanku jasno kazao da to nije njegova namjera, da je zatražio da se (mirovnim snagama UN-a) osigura sloboda kretanja te da humanitarni djelatnici mogu pružati pomoć onima koji je trebaju, tko god oni bili i odakle god dolazili”, istaknula je američka dužnosnica.

You may also like