Južna Koreja u iščekivanju Kimova dolaska prekida većinu aktivnosti

Svakodnevne aktivnosti velikog broja stanovnika Južne Koreje u petak će biti prekinute kako bi žitelji te zemlje mogli uživo putem tv-programa ili video-zidova pratiti povijesni događaj, sastanak sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una i južnokorejskog predsjednika Moon Ja-ina u pograničnom selu Panmunjomu. 

Ispred gradske vijećnice u glavnome gradu Seulu bit će postavljen golemi video zid, a nastava u školama i na sveučilištima bit će prekinuta da bi mladi mogli uživo pratiti susret.

Trg pred gradskom vijećnicom već je okićen cvjetnim aranžmanima u obliku Korejskog poluotoka kako bi se stvorilo pozitivno ozračje, rekao je jedan gradski dužnosnik.

Moon će dočekati Kima čim prijeđe demilitariziranu crtu razgraničenja između dviju susjednih zemalja, koje su tehnički još uvijek u ratu, jer je Korejski rat (1959. – 1953.) završio primirjem, ali ne i mirovnim sporazumom.

“Ovo je iznimno važan trenutak u našoj povijesti i jako dobra šansa da sudjelujemo u stvaranju povijesti”, rekao je Park Sung-il, zamjenik direktora Osnovne škole Baekun u južnome gradu Gwangju čiji će učenici izravno pratiti događaj na televiziji.

“Naši učenici mogu se uživo obrazovati…, i učiti o ujedinjenju gledajući predsjednike Sjeverne Koreje i Južne Koreje kako se rukuju u stvarnom vremenu”, objasnio je.

U tom će gradu svi zainteresirani prijenos summita moći besplatno pratiti uživo u dvorani kazališta.

Lideri dviju zemalja sastaju se tek treći put, a prethodna dva summita održana u Pjongjangu nisu bila emitirana uživo.

“U Seulu vlada uzbuđenje i čini se da se svi pripremaju za slavlje u petak”, kaže Victor Cha, američki stručnjak za Koreje koji ovaj tjedan boravi u posjetu Seulu.

Ako se summit bude odvijao na zadovoljavajuć način “možda će i Washington biti optimističniji” u pogledu pozitivnog ishoda Kimova sastanka s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, koji bi se trebao održati u svibnju ili lipnju.

You may also like