Home Geopolitika Južna Koreja je spremna razmisliti o sankcijama

Južna Koreja je spremna razmisliti o sankcijama

by admin

Južna Koreja voljna je pregovarati sa Sjevernom Korejom o njezinu zahtjevu da se prekinu sankcije nametnute nakon pomorskog napada 2010. godine, priopćila je Južna Koreja u srijedu dan nakon postizanja sporazuma kojim su prekinute napetosti.

Južna Koreja spremna je otvoriti još jedan dijalog sa Sjevernom nakon sporazuma postignutog u utorak, u kojemu je Sjeverna Koreja izrazila žaljenje zbog incidenta s nagaznom minom u kojemu su ranjeni južnokorejski vojnici, a Južna Koreja pristala je prekinuti propagandu usmjerenu protiv Sjeverne Koreje koju je emitirala preko zvučnika postavljenih duž granice. “Kad počnu razgovori, pretpostavljamo 24. svibnja, Sjeverna Koreja postavit će to pitanje, a ja mislim da se to može postići kroz dijalog”, rekao je novinarima glasnogovornik južnokorejskoga ministarstva za ujedinjenje Jeong Joon-hee.

Jeong je mislio na 24. svibnja 2010. kada je Južna Koreja objavila da uvodi sankcije koje su prekinule većinu razmjene sa Sjevernom Korejom, uključujući turizam, trgovinu i privatnu pomoć nakon napada torpedom na brod u kojemu je poginulo 46 mornara. Sjeverna je Koreja opovrgavala umiješanost u napad i tražila ukidanje sankcija prije početka bilo kakvih razgovora. Južna Koreja zahtijevala je ispriku Sjeverne kao preduvjet za ukidanje sankcija, ali je ublažila svoje stajalište prošle godine nakon sve izraženije sklonosti Južnokorejaca ponovnom povezivanju sa Sjeverom.

Related Posts