Jurčić: Porezna reforma neće imati efekta bez drugih mjera

Vladina porezna reforma o kojoj se danima govori danas je pred saborskim zastupnicima. Mnogi očekuju dinamičnu raspravu, iako je na jučerašnjem saborskom Odboru za financije sve prošlo glatko.

Tko bi sve od nje mogao profitirati, a kome je pomrsila račune i kakav će utjecaj imati na cjelokupno gospodarstvo za HRT 4 govorio je ekonomski analitičar, profesor Ljubo Jurčić.

Njihova je namjera da ostave ili povećaju raspoloživi dohodak hrvatskim potrošačima negdje oko 2 milijarde kuna, kazao je Jurčić. Tako bi se kupovna moć povećala za oko 1,8 mlrd. kn, pa će to povećati potražnju, a potražnja će povećati proizvodnju. Predlagači reforme izvode i daljnje zaključke koji se sastoje u tome da će proizvodnja povećati brudo domaći proizvod narednih godina po 0,5% godišnje s jedne strane, a s druge strane bi to trebalo povećati zaposlenost za oko 10 do 15 tisuća ljudi. To su zapravo očekivanja ako se sve ostvari onako kako su oni zamislili.

U odnosu na prijedlog smatram da može biti i bolje ako se slože pozitivne okolnosti. Ne smijemo zaboraviti da dvije, odnosno skoro tri godine Vlada RH ne donosi nikakve poteze u Hrvatskoj, a nama gospodarstvo raste 2-2,5% zbog okolnosti koje se događaju oko Hrvatske. Raste svjetski turizam pa i naš turizam, rastao je izvoz prije godinu-dvije pa onda i naš, pala je cijena nafte pa su se smanjili troškovi građanima i povećala im se kupovna moć, a s druge strane smanjili su se troškovi poduzećima. Kad to pogledate, mi kažemo da su to sve vanjski utjecaji, a nijedan utjecaj  vlade nije bio na ovo povećanje dohotka od 2-2,5%, rekao je Ljubo Jurčić.

Smatra i da se trebaju donijeti i druge mjere ekonomske politike kako bi se stvorio put i mogućnost da to bude onako kako su oni procjenjivali u vezi s poreznom reformom. Reforma sama po sebi ne može proizvesti i ove efekte koje oni predviđaju, osim ako ne maknu prepreke u gospodarstvu, industriji, djelatnostima, javnim službama itd, rekao je Jurčić za HRT.

You may also like