Jurčić: Kako će se zaštitari okoliša nositi sa energetskim interesima?

Jedno od strateški najvažnijih ministarstava u novoj vladi bit će ono zaštite okoliša i energetike, a trebao bi ga voditi Mostov Slaven Dobrović. Iznimno zahtjevan resor pod okrilje će dobiti i energetske tvrtke – što je dodatni izazov.

Velike tvrtke, poput Ine, HEP-a, JANAF-a, Plinacra prvi će se put naći pod kapom ministarstva zaštite okoliša. U HDZ-u kažu da je to kvalitetno rješenje jer prijedlozi koji će se donositi na vladu mogu iznjedriti i interese daljnjeg ulaganja u energetski sektor a isto tako i zaštitu okoliša, naravno i klimatske promjene. Takva spajanja sektora, podsjećaju, u Europskoj uniji su uobičajena.

Imate i u Europskoj komisiji povjerenika koji se bavi energetikom i okolišem, to je itekako kompatibilno jer danas ne možete razvijati energetski sektor a da ne vodite računa i o zaštiti okoliša, objašnjava Gordan Jandroković.

U Mostu kažu, iako se takvo ministarstvo čini glomaznim, donijet će prednosti. Pred Hrvatskom su odluke poput izbora energenta za elektrane, njihovih lokacija ili ulaganja u obnovljive izvore energije.

Ja se divim ministru koji će to prihvatiti, da sve te projekte provede i izdrži sve napade lobista i zainteresiranih skupina s jedne strane i s druge optužbe javnosti da je nekome pogodovao, izjavio je Ljubo Jurčić sa Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, piše HRT.

Novo ministarstvo, kaže Jurčić, čekaju najveći izazovi u Vladi, a većina odluka morat će se izglasovati u Saboru. Misli da Hrvatska nije došla do tog nivoa političke svijesti, što se tiče u društvu i što se tiče u struci. Tako da mislim da bi puno bolje bilo da su se susrele u vladi s jedne strane prijedlozi energetskog sektora a da to testira okoliš i obrnuto, kaže Jurčić i dodaje da će biti iznimno važno da se za sve dugoročne projekte angažiraju energetski i drugi instituti koji mogu pomoći u donošenju strateških odluka.

You may also like

0 comments