Jurčić: EU Hrvatskoj nije donijela nikakvu korist

Iskustvo Hrvatske pokazalo je da sam proces europskih integracija nije dovoljan poticaj za gospodarski napredak i stoga se mora kvalitetnije surađivati s državama najbližeg orkuženja, ocijenio je u srijedu u Sarajevu predsjednik Hrvatskog društva ekonomista Ljubo Jurčić.

Sudjelujući na regionalnom ekonomskom forumu Jurčić je istaknuo kako, unatoč očekivanjima, tri godine članstva Hrvatske u EU-u nisu donijele vidljivu korist gospodarstvu i građanima. “To nam dokazuje da samo integriranje ne donosi korist”, rekao je Jurčić ističući da je integracijske procese nužno povezivati sa suradnjom između država regije.

Ocijenio je da one dijele slične gospodarske probleme i izazove u njihovu rješavanju, ukjlučujući i potrebu donošenja političkih odluka kojima bi se potaknuo razvitak gospodarstva. Jurčić smatra da je najveći problem Hrvatske to što nije u stanju zaposliti nezaposlene i procijenio kako bi već ostvaranje radnih mjesta za 100 tisuća ljudi riješilo brojne probleme, poput isplate mirovina.

Oslonac na vlastite snage, drži Jurčić, ključ je uspjeha. “Potrebna nam je vlastita snaga za razvoj, a stranci ako dođu, dobro dođu”, istaknuo je. Predsjednik Društva ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović podupro je jaču gospodarsku suradnju u regiji ističući kako države zapadnog Balkana imaju kompatibilna tržišta.

Bliže povezivanje i suradnja mogu samo donijeti korist za sve sudionike tog procesa, ocijenio je Vlahović upozorivši kako tu suradnju može ugroziti “jačanje ekstremnih skupina”. Ekonomski forum je organizirao Savez ekonomista Republike Srpske, a okupio je nekoliko stotina sudionika, među ostalima člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića i predsjednika RS-a Milorada Dodika.

Dok je Dodik ovaj susret iskosritio kako bi promovirao porebu očuvanja ekonomske samostalnosti entiteta u BiH Čović se fokusirao na europski put države. “Siguran sam da ćemo za godinu dana dobiti status kandidata za članstvo u EU”, kazao je Čović. Obojica su ocijenila kako je nužno surađivati s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) da bi se provodile reforme i osigurala stabilnost javnih financija.

Iako se o novom ugovoru BiH i MMF-a još uvijek pregovara, Dodik je ustvrdio kako će konačni dogovor sigurno biti postignut u lipnju i kako se isplata prve rate kredita vrijednog 537 milijuna eura može očekivati u srpnju.

You may also like