Junckerova nova garancijska shema uključivat će i štedne banke

Povjerenik Europske komisije Jean-Claude Juncker predložio je da štedne i kooperativne banke budu isključene iz europske garancijske sheme za depozite banaka, objavio je Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Taj prijedlog mogao bi osigurati njemačko ‘da’ za novu shemu garantiranja depozita u Europi na koju Njemačka dosad nije blagonaklono gledala jer bi to podrazumijevalo da se novac tamošnjih štediša koristi za spašavanje kreditora u drugim zemljama. “Kooperativne banke i štedne banke neće doticati shema osiguranja depozita”, rekao je Junker FAZ-u. Dodao je da su “ljudi koji nisu slijedili vrline socijalne tržišne ekonomije” uzrokovali financijsku krizu te da kooperativne i štedne banke ne trebaju snositi posljedice. Kako će se Junckerov prijedlog odraziti na domaće štediše, banke i stambene štedionice? Prođe li prijedlog šefa Komisije, u Hrvatskoj narodnoj banci ne očekuju bitne promjene za domaće tržište, piše Poslovni dnevnik.

“S obzirom da u Republici Hrvatskoj nema kooperativnih banaka, a štedna banka je samo jedna, i to s izrazito malim iznosom depozita, takva odluka, ako i bude donesena, neće imati utjecaja na naš financijski sustav”, poručuju iz HNB-a. Europski sustav garantiranja depozita bit će treći i konačni stup projekta bankovne unije. Namjera Komisije je uspostaviti europsku jamstvenu shemu za bankovne depozite temeljenu na nacionalnim sustavima osiguranja štednje klijenata. Zemlje članice već sada garantiraju za štednju do 100.000 eura, no postoji bojazan da zbog lošeg poslovanja pojedinih banaka ta garancija neće biti dovoljna u nekim zemljama. Sustav reosiguranja jamčit će za nacionalne sheme osiguranja, a Komisija bi trebala detalje svog legislativnog plana objaviti do kraja godine.

You may also like

0 comments