Junckerova izjava o arbitraži potkopava vjerodostojnost EK-a

Ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier u petak je rekao da izjava predsjednika Europske komisije (EK) Jeana-Claudea Junckera kojom podržava arbitražu o graničnom prijeporu između Slovenije i Hrvatske iz koje je Hrvatska nepovratno istupila “potkopava kredibilitet” Europske komisije koja nije niti nadležna za takva bilateralna pitanja.

“Junckerova izjava potkopava kredibilitet Europske komisije. Hrvatska se zalaže za to da se Komisija usredotoči na pitanja za koja je nadležna”, kazao je Stier novinarima nakon sastanaka ministara vanjskih poslova zemalja Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP.

Juncker je u srijedu u Ljubljani kazao da “uvijek kad se pojave napetosti, zagovara dijalog te da zato Komisija podržava arbitražni proces koji je u interesu obiju strana, te u interesu glatkog, nesmetanog i učinkovitog provođenja zakonodavstva EU-a”. Također je kazao da je Hrvatska dragovoljno uglavila taj sporazum sa Slovenijom te da se nada da će obje strane u cijelosti bez uvjetovanja poštovati odluku arbitraže kad do nje dođe.

“Komisija nije nadležna za rješavanje bilateralnih sporova, pitanje granica je bilateralno pitanje”, istaknuo je u Zagrebu ministar Stier.

Komentirajući Junckerovu izjavu o korištenju naziva “teran” kazao je da mu se “čini da nije bilo najava o promjeni odluke nego utvrđivanju činjenica i to nije problem”.

Na pitanje o teranu koje mu je u četvrtak postavljeno na konferenciji za novinare nakon susreta s Cerarom, o tome je li Europska komisija od strane Hrvatske prema tvrdnjama slovenske strane bila “obmanuta” i kako će sada postupiti, Juncker je kazao da najprije treba ispitati slučaj.
“Moramo najprije provjeriti istinitost slovenskih tvrdnji, a onda ćemo vidjeti hoće li mišljenje Komisije o tome biti promijenjeno”, kazao je Juncker.

Slovenski vinari s Krasa i ministarstvo poljoprivrede zadnjih su dana u Bruxellesu snažno lobirali da Europska komisija odustane od prijedloga da se vino iz Istre koje se proizvodi od grožđa teran može prodavati pod naljepnicom “Hrvatska Istra – teran” priznajući izuzetak u odnosu na slovenski teran koji ima europsku zaštitu geografskog podrijetla.

(Agencije)

You may also like