Juncker: Za ples je potrebno dvoje

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u srijedu je obećao da će raditi na postizanju novih pravednih uvjeta za Veliku Britaniju, ali i upozorio njezinog premijera Davida Camerona da istodobno poštuje interese Europe, jer je za “ples potrebno dvoje”.

Juncker će se s Cameronom sastati na ručku u četvrtak uoči summita EU, a u govoru pred Europskim parlamentom ponovio je da želi “pravedan sporazum s Velikom Britanijom”. “Ne mogu reći da je ostvaren golemi napredak, ali ni da nije postignuto ništa. Za ples je potrebno dvoje”, izjavio je Juncker nakon nekoliko tjedana tehničkih razgovora između britanskih i dužnosnika EU, usmjerenih na dogovaranje okvira za političke pregovore.

“Ja nisam osobito dobar plesač, ali barem znam pravila koja trebaju poštivati i drugi. Za ples je potrebno dvoje pa plesati moramo mi, ali i naši britanski prijatelji”, dodao je. Na summitu EU u četvrtak predsjedavajući će upoznati sudionike s time kako će se voditi pregovori o reformama EU-a koje traži Cameron, a o istom će se pitanju raspravljati i na idućem summitu sredinom prosinca. Britanski dužnosnici kažu da ne postoji krajnji rok za završetak pregovora, osim činjenice da će se britanski referendum održati do konca 2017.

You may also like

0 comments