Juncker uvjeren u sporazum s Turskom

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je u četvrtak kako je uvjeren da će čelnici EU-a i Turske na summitu, koji počinje kasnije popodne, postići sporazum o zaustavljanju migrantskog vala prema Europi, dok je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk puno oprezniji u pogledu ishoda. “Uvjeren sam da će postići dogovor s Turskom, danas ili sutra”, rekao je Juncker na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom Europskog parlamenta Martinom Schulzom.

Prema sporazumu, koji je načelno dogovoren, ali je preostalo još niz otvorenih pitanja koje treba riješiti na dvodnevnom summitu, svi migranti koji iz Turske dođu do Grčke trebali bi biti vraćeni u Tursku, a EU bi prema pravilu “jedan za jedan” za svakog vraćenog Sirijca, naselila jednog u neku od zemalja članica. Ta odredba o vraćanju naišla je na puno kritika i postavljeno je pitanje je li u skladu s međunarodnim pravom.

Juncker je istaknuo da će sporazum biti u skladu s europskim pravom i Ženevskom konvencijom. S druge strane, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk puno je oprezniji u pogledu mogućnosti postizanja dogovora s Turskom. “Više sam oprezan nego optimistačn. Sporazum mora biti prihvatljiv svim zemljama članicama, kako velikim tako i malim”, rekao je Tusk na konferenciji za novinare nakon sastanka s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom.

Čelnici 28 zemalja članica, među njima i hrvatski premijer Tihomir Orešković, okupit će se u četvratak popodne na dvodnevnom, proljetnom summitu. U petak ujutro na radnom doručku pridružit će im se turski premijer Ahmet Davutoglu.

Turska je prije desetak dana, 7. ožujka na sastanku s čelnicima EU-a postavila niz zahtjeva koje bi EU trebala ispuniti kako bi došlo do sporazuma. Među tim zahtjevima su dodatne tri milijarde pomoći za zbrinjavanje sirijskih izbjeglica, pored one tri milijarde obećane prošleg odine, ukidanje viza za turske državljane do lipnja i ubrzanje pristupnih pregovora.

Međutim, Europska unija, sudeći po priprimnim dokumentima za summit, nije baš voljna udovoljiti svim turskim zahtjevima. Što se tiče dodatnih tri milijarde eura, EU ih želi dati ali tek nakon što se potroše prve tri milijarde erura i kada budu vidljivi rezultati, za koje su ti novci namijenjeni. U pogledu vizne liberalizacije, EU ističe da Turska mora ispuniti sva mjerila koja za su za to potrebna, ukupn 72 mjerila, od kojih je sada ispunjeno 35. U EU kažu da tu neće biti “prečica” i pozivaju Ankaru da ubrza ispunjavanje tih mjerila kako bi Komisija u travnju mogla predstaviti zakonodavni prijedlog u tom smislu, a kako bi se odluka mogla donijeti u lipnu.

Ni kod ubrzanja pristupnih pregovora nema automatizma. Komisija priprema dokumente za otvaranje pet pregovaračkih poglavlja, ali ističe da ta poglavlja ne mogu biti otvorena ako Turska ne ispuni mjerila za otvaranje. Međutim, tu postoji još jedna prepreka – protivljenje Cipra nastavku pristupnih programa. Turska ne priznaje Cipar, koji sada u ovoj situaciji vidi priliku za dodatni pritisak na Tursku kako bi došlo do ujedinjenja otoka.

Europska unija u sporazumu s Turskom vidi jedini način za razbijanje krijumčarske mreže koja zarađuje velike iznose na prebacivanju očajnih ljudi iz Turske u Grčku. “Želimo poručiti Sirijcima – držite se dalje od krijumčara i imat ćete legalni način dolaska u Europsku uniju”, rekao je u srijedu potpredsjednik Komisije Frans Timmermans.

You may also like