Juncker: Treba očuvati vanjske granice EU

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker govorio je u Europskome parlamentu o očuvanju vanjske granice Europske unije. Istaknuo je da se situacija s migrantima u Grčkoj i Turskoj popravlja, ali da još treba vremena kako bi se ovladalo svakim aspektom izbjegličke krize. U četvrtak će pozvati Europsko vijeće da odgovori na nužnost očuvanja sigurnosti i suvereniteta EU-a.

Ovaj zahtjev nije nešto novo. Jednostavno želimo čuvati vanjske granice EU i na taj način čuvati suverenitet država članica. Europske bi službe pograničnih i vojnih postrojbi djelovale gdje je potrebno. Ojačat ćemo Schengen i moramo djelovati. Pod mojim vodstvom učinit ćemo sve da u tome uspijemo. Uoči nove godine, naša je odlučnost jača nego ikada, kazao je Juncker, a prenosi HRT.

Ako je na granici neki hitan problem, ne možemo gledati u stranu. Moramo djelovati. Učinit ćemo sve pod mojim vodstvom da zaštitimo sve što smo izgradili. Naša odlučnost jača je no ikada. Svaka osoba koja ulazi na schengensko područje prolazi kroz sigurnosnu provjeru, bez obzira je li iz EU ili nije, rekao je i dodaje da provjere neće biti potrebne pri izlasku iz EU. Nedavni događaj u Parizu pokazao je kako je ono najgore ipak moguće. Očuvanje sigurnosti je nacionalna dužnost. Bolja koordinacija na europskoj razini je potrebna. Terorizam ne poznaje granice i naš bi odgovor mogarao biti globalan, rekao je Juncker.

U zaključnoj riječi kazao je da u Europi nikada ništa nije jednostavno niti će biti. Kad god se pojavi neki problem ljudi su se s njime uhvatili u koštac. Tako će uvijek i biti. Nemoguće se čini nemogućim sve dok se ne učini

You may also like

0 comments