Juncker: Shell će graditi tvornicu za ukapljeni plin u Rusiji

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker odbio je u četvrtak u Sankt Peterburgu mogućnost skorog ukidanja sankcija Rusiji, istaknuvši da se Moskva prvo mora zauzeti za provedbu mirovnog ugovora u Ukrajini.

Sankcije uvedene 2014. nakon ruske aneksije ukrajinskog poluotoka Krima i početka proruske pobune na istoku Ukrajine koju, smatra se, podupire Moskva, navele su Rusiju da uzvrati embargom na europske prehrambene proizvode, što je znatno oslabilo trgovinske veze između Rusije i EU-a.

Sve dok se ugovor iz Minska, kojim se želi zaustaviti ukrajinski sukob, ne bude primjenjivao, ukidanje sankcija neće biti na dnevnom redu, upozorio je Jean-Claude Juncker u prigodi otvorenja Međunarodnog gospodarskog foruma u Sankt Peterburgu (SPIEF), koji nazivaju i ruski Davos. “Sljedeća etapa je jasna: potpuna primjena ugovora, ni više ni manje. To je jedini način da počnemo dijalog i ukinemo gospodarske sankcije”, rekao je Juncker kojemu je ovo prvi put da je pozvan na SPIEF otkako je preuzeo dužnost.

Europske sankcije uvedene nakon aneksije Krima u petak će se produljiti za šest mjeseci, rekao je za AFP jedan izvor u Bruxellesu. Moskva je pak već zaprijetila produljenjem embarga na europske prehrambene proizvode do kraja 2017. Unatoč svojoj nepopustljivosti u vezi s ukidanjem sankcija, Jean-Claude Juncker je rekao da želi “izgraditi most” između EU-a i Rusije i obnoviti dijalog. Juncker je nastupio nakon UN-ova glavnog tajnika Ban Ki-moona koji je pozvao na smirivanje napetosti između Moskve i Zapada.

Ovim gospodarskim forumom Rusija se želi prikazati kao manje izolirana, unatoč zategnutim odnosima sa Zapadom, od suparništva s NATO-om do skandala s ponašanjem ruskih huligana na Euru 2016. u Francuskoj. Talijanski premijer Matteo Renzi, koji predvodi veliko izaslanstvo, trebao bi u svom nastupu u petak izraziti suzdržanost glede sankcija.

Za razliku od malobrojnih Amerikanaca, na SPIEF-u se očekuju izvršni direktori nekoliko velikih svjetskih kompanija. Vladimir Putin koji bi za govornicu trebao stati u petak, potpisao je s glavnim direktorom englesko-nizozemske energetske tvrtke Royal Dutch Shell, Benom van Beurdenom velik ugovor za gradnju tvornice za ukapljivanje plina u Rusiji.

You may also like