Juncker pisao Putinu o trgovinskim vezama

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker pismom je ruskome predsjedniku Vladimiru Putinu predložio tješnje trgovinske veze između Europske unije i gospodarskog bloka predvođenog Rusijom ovisno o napretku provedbe primirja u Ukrajini, no Kremlj je taj prijedlog odbacio.

U pismu sastavljenom nakon summita G20 u Turskoj Juncker ističe da pridaje važnost dobrim odnosima između Europske unije i Moskve “koji se na moju žalost nisu mogli razviti prošle godine”, piše agencija Reuters koja je imala uvid u pismo. Juncker navodi da je pozvao dužnosnike Europske komisije da prouče opcije za tješnju suradnju između EU i Euroazijske ekonomske unije – skupine bivših sovjetskih država pod vodstvom Moskve.

Kremlj je hladno reagirao na Junckerovo pismo ustvrdivši da je riječ o nerealnom prijedlogu. “Povezivanje (ekonomske suradnje) s ispunjavanjem sporazuma iz Minska, osobito u sadašnjoj situaciji u kojoj vidimo da Kijev ne želi ispuniti taj sporazum … nije baš relevantno odnosno moguće”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.  Litavski ministar vanjskih poslova Linas Linkevicisu iznenađen je pismom za koje kaže da ne odražava zajedničko stajalište članica EU-a i u kojem se ne spominju europske sankcije kojima EU kažnjava Rusiju zbog aneksije Krima i destabilizacije istočne Ukrajine.  Glasnogovornica Komisije potvrdila je da je Juncker pisao Putinu nakon summita G20, ali je rekla da u pismu nema nikakvih novih obveza.

You may also like

0 comments