Home Europska unija Juncker ne razmišlja o Brexitu, ali nema plan B

Juncker ne razmišlja o Brexitu, ali nema plan B

by Agencije

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u utorak je kazao da odbija razmišljati o Brexitu, izlasku Velike Britanije iz Europske unije, poručivši da Unija nema nikakav Plan B, izvješćuje AFP i dodaje da britanski premijer David Cameron istovremeno u Bruxellesu tražio potporu Europskog parlamenta za svoje zahtjeve vezane uz reformu EU-a prije ključnog summita europskih čelnika krajem tjedna.

“Nemamo plan B, imamo samo plan A. Velika Britanija ostat će u Europskoj uniji i biti će konstruktivan i aktivan član”, kazao je Juncker, koji se s Cameron sastao sredinom dana. “Kad bih kazao da imamo plan B, to bi značilo da je Komisija voljna ozbiljno razmotriti mogućnost izlaska Velike Britanije iz EU-a”, pojasnio je šef Europske komisije koji ima ulogu “pomagača” u pregovorima. bCameron je obećao referendum o ostanku ili izlasku svoje zemlje iz EU-a, uz nadu da će na summitu 28 predsjednika država i vlada Unije u četvrtak i petak postići kompromis oko britanskih zahtjeva.

Velika Britanija traži jačanje konkuretnosti gospodarstva i smanjenje birokracije, poboljšanje položaja zemalja članica koje ne koriste euro u odnosu na zemlje eurozone, jačanje suverenosti nacionalnih država i uloge nacionalnih parlamenata te ograničeni pristup socijalnim naknadama za radnike iz ostalih članica EU-a koji rade u Ujedinjenom Kraljevstvu. Cameron traži da se radnicima iz zemalja članica iz istočne i srednje Europe ne isplaćuju socijalne naknade u prve četiri godine rada u Velikoj Britaniji, tvrdeći da oni moraju prvo pridonijeti britanskom socijalnom sustavu, a tek onda od njega tražiti pomoć jer, kako je kazao, “ne možete dobiti nešto za ništa”.

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz odbacio je tvrdnje euroskeptika da bi, u slučaju da neki sporazum bude postignut, EP mogao na njega staviti veto. “Odbacujem takvu retoriku. Europski parlament nema veto”, rekao je Schulz. “Unija nikad nije bila u tako dramatičnoj situaciji”, kazao je i upozorio na posljedice izlaska Velike Britanije iz Europske unije koja je već uzdrmana migrantskom krizom bez presedana.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk objavio je 2. veljače prijedloge za dogovor s Velikom Britanijom, koji će biti temelj za raspravu na predstojećem summitu čelnika EU-a 18. i 19. veljače u sklopu priprema za britanski referendum.

Prema prijedlozima, na kojima se radilo mjesecima, nacionalni parlamenti imat će veće ovlasti u donošenju europskih zakona. Predlaže se da 55 posto od 28 nacionalnih parlamenta, to jest njih 16, može zaustaviti ili promijeniti zakone u postupku donošenja. Tusk je tada pojasnio da prijedlozi za zaštitu zemalja koje nisu članice eurozone ne znače da one mogu imati veto na odluke eurozone. Prijedlog uključuje i odredbe za ograničavanje socijalnih naknada radnicima iz drugih članica EU-a u slučaju preopterećenosti socijalnog sustava zemlje članice, što je bio jedan od najtežih britanskih zahtjeva jer zadire u slobodu kretanja osoba, jedno od temeljnih načela EU-a, koje prema Tusku, ovim prijedlogom nije prekršeno.

U pokušaju da približi stajališta Tusk je od petka bio na turneji, prije svega u srednjoj i istočnoj Europi, gdje pitanje ograničenja socijalne pomoći Europljanima koji odlaze na rad u Veliku Britaniju nije baš najbolje primljeno. U ponedjeljak se u Parizu sastao s francuskim predsjednuikom Francoisom Hollandeom koji, s druge strane, ne želi da se Britancima daju preveliki ustupci glede eurozone. Tusk je u utorak u Pragu kazao da “uvijek ima neriješenih problema”, te da još dosta koraka treba napraviti da bi u četvrtak ili petak došlo do dogovora. Dođe li do zadovoljavajućeg dogovora, britanski referendum bi se mogao održati već u lipnju ove godine.

Britanski premijer David Cameron počeo je pregovore s čelnicima Europskog parlamenta u utorak u svojem posljednjem naporu da osigura potporu dogovoru koji bi omogućio da Velika Britanija ostane u Europskoj uniji. Cameron se sastao s predsjednikom Europskog parlamenta Martinom Schulzom a tijekom dana sastat će se i sa zastupnicima triju glavnih stranaka prije pregovora s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom.

Ranije ovog mjeseca, nacrt zakona dobio je preliminarnu potporu nekih nacionalnih čelnika, no Cameron treba zadobiti nenaklonjeni Europski parlament koji bi morao odobriti središnje elemente svakog dogovora. Početni plan da se sastane s čelnicima svih stranaka Europskoga parlamenta otkazan je, omogućivši Cameronu da izbjegne sukobljavanje sa svojim euroskeptičnim kritičarom Nogelom Farageom.

Nacionalni čelnici EU-a pokušat će razriješiti preostale razlike s britanskim premijerom na summitu u četvrtak. Europski će se parlament brzo pozabaviti zakonskim prijedlogom nakon što Britanija postigne dogovor s europskim partnerima ali ne može jamčiti da će takav zakon i proći, kazao je predsjednik Europskog parlamenta u utorak. “Mogu vam jamčiti da će Europski parlament, nakon referenduma za ostanak, odmah djelovati i razmotriti prijedlog komisije”, kazao je Martin Schulz novinarima nakon sastanka s Cameronom. “No da budemo sasvim jasni: nijedna vlada ne može reći Parlamentu – ovo je naš prijedlog, možete li jamčiti rezultat. To u demokraciji nije moguće”.

Related Posts