Juncker: EU više ne možemo objašnjavati njezinom prošlošću

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je u petak da se Europsku uniju ne može više objašnjavati njezinom prošlošću, nego kroz ono što ona može donijeti u budućnosti te upozorio na opasnost podjele Europe.

“Ne možemo više objašnjavati europske integracije prošlošću, nego moramo objašnjavati Europsku uniju krozo ono što ona može donijeti u budućnosti”, rekao je Juncker u predavanju studenima u Maastrichtu, u povodu 25. obljetnice Maastarichtskog sporazuma.

“Oni koji misle da je došlo vrijeme za razgradnju Europske unije, da je vrijeme da se Europu raskomada, da nas podijeli, potpuno su u krivu.  Nećemo postojati kao pojedinačne nacije bez Europske unije”, upozorio je Juncker.

Juncker je govorio o postignućima Europske ekonomske i monetarne unije, koja je stvorena u Maastrichtu prije 25 godina, kada je tadašnja Europska zajednica promijenila ime u Europska unija.

Međutim, finacijska kriza 2008. godine iz temelja je prodrmala Europsku uniju i zajedničku valutu, a migrantska kriza, čiji je vrhunac bio prošle godine dodatno je poljuljala najveća postignuća u dosadašnjim integracijama.

Juncker je kao luksemburški ministar finanija sudjelovao na summitu u Maastrichtu 9. prosinca 1991. godine i on je još jedini preostali aktivni političar s toga sastanka. Sporazum iz Maastrichta potpisan je dva mjeseca kasnije, u veljači 1992. godine.

“Trentačno, mi još uvijek predstavljamo znatan dio svjetskog gospodastva – 25 posto svjetskog BDP-a. Za 10 godina, to će biti 15 posto, a za 20 godina nijedna članica EU-a zasebno neće biti dio skupine G7”, rekao je Juncker, dodajući da Europa ima veliki demografski problem.

“Na početku stoljeća, Europljani su predstavljali 20 posto svjetskog stanovništva, sada je 5,6,7 posto, a na kraju ovoga stoljeća 4 posto”, kaže Juncker.

Ukazao je na činjenicu da se prvi put u povijesti europskih integracija dogodilo da se ne provode zajednički donesne odluke, kao u slučaju raspodjele izbjegličkog tereta po kvotama.

“To je protivno temeljnom načelu EU-a, koji počiva na pravilima”, rekao je.

Juncker kaže da je britanska odluka o izlasku iz EU-a pokazala da je vrijeme da se razmisli o Europi dviju brzina, koju bi činile dvije skupine zemalja, jednu one koje žele više integracije, a drugu manje.

(Agencija)

You may also like