Juncker: EU ne bi trebalo prepustiti prvim porivima

Članice Europske unije ne bi se trebale prepustiti prvim porivima da odbiju primiti izbjeglice nakon napada u Parizu jer su napadači u Francuskoj bili kriminalci, a ne tražitelji azila, rekao je u nedjelju predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

Najviši poljski i slovački dužnosnici izjavili su da ne mogu prihvatiti plan EU-a o relokaciji izbjeglica unutar članica nakon napada, priopćivši da je to nasilje pokazalo da postoji razlog za zabrinutost Europljana glede primanja muslimanskih izbjeglica. “Ne bi trebali miješati različite kategorije ljudi koji dolaze u Europu”, rekao je Juncker na tiskovnoj konferenciji na marginama summita G20 u turskom gradu Beleku.

Jedan od napadača u Parizu je identificiran kao migrant koji je ušao u EU preko Grčke zajedno s drugim izbjeglicama. “Onaj koji je odgovoran za napade u Parizu… je kriminalac, a nije izbjeglica niti je tražitelj azila”, kazao je Juncker. “Pozvao bih one u Europi koji pokušavaju promijeniti migracijski plan koji smo usvojili – želio bih ih podsjetiti da budu ozbiljni s tim u vezi i da se ne prepuštaju tim prvim porivima koji mi se ne sviđaju”, kazao je. “Vidim u čemu je poteškoća, ali ne vidim potrebu za promjenom našeg općeg pristupa”, istaknuo je.

Luxembourg, koji sada predsjeda Europskom unijom, sazvao je za 20. studenoga hitan sastanak ministara unutarnjih poslova koji će na zahtjev Francuske razgovarati o europskom odgovoru na terorističke napade u Parizu, priopćeno je. “Suočena s barbarizmom i terorizmom, Europa stoji uz Francusku”, piše u priopćenju u kojem se dodaje da je svrha sastanka “jačati europski odgovor i pratiti provedbu dogovorenih mjera”.  Hitan sastanak s kolegama iz zemalja članica EU zatražio je francuski ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve.  Sastanak bi, kako se očekuje, trebao biti održan u Bruxellesu, no dnevni red tek se treba utvrditi, rekao je diplomat EU.

You may also like