Jučer prosvjed protiv rafinerije u Bosanskom Brodu

Oko 400 Brođana okupilo se u nedjelju na prosvjedu zbog onečišćenja zraka, koje je već u travnju dosegnulo i premašilo vrijednosti dozvoljene na godišnjoj razini, te upozorilo da institucije, iako obećavaju, ne rješavaju problem onečišćenja od rafinerije u Bosanskom Brodu.

Organizator prosvjeda je neformalna inicijativa građana pod nazivom “Želimo čist zrak u Slavonskom Brodu”, koja drži da se problem onečišćenja zraka više ne može pasivno promatrati i upozorava da ni nakon osam godina nema pomaka u smjeru smanjenja onečišćenja.

“Već niz godina Brođani se bore protiv onečišćenja zraka koje je prešlo sve granice. Nedavno je Slavonski Brod imao najzagađeniji zrak od svih gradova u svijetu. Tako je mjerna postaja ‘Slavonski Brod 2’ ponovno zadnjih dana bilježila kontinuirano prekoračenje dopuštene satne koncentracije sumporovodika (H2S) od 7 mikrograma po prostornom metru, a najveća koncentracija izmjerena 14. travnja u 0:00 sati iznosila je 123,7 mikrograma po prostornom metru”, kaže članica inicijative Sandra Buljan. “Moramo se probuditi, sanjamo da će ovaj problem netko drugi riješiti. Sve vlade i institucije do sad su samo obećavale, ali bez konkretnih mjera koje su na korist građana. Za nas je ovo prvi korak prema cilju”, poručila je Buljan, najavljujući novo prosvjedno okupljanje uskoro.

“Astmatičar sam i zadnjih mjesec dana zbog onečišćenog zraka imam ozbiljne zdravstvene probleme, kakve nisam imala prije nego što je rafinerija u Bosanskom Brodu ponovno pokrenula svoj rad. Zbog onečišćenog zraka u Slavonskom Brodu sve je više građana koji imaju zdravstvenih problema, po tom pitanju hitno moramo nešto poduzeti“, istaknula je Ružica Marijanović, jedna od inicijatorica prosvjeda.

“Bez i jedne ozbiljne akcije prema rafineriji teško možemo očekivati da ćemo ovo stanje promjeniti. Brođani očekuju od Vlade, mnistarstava i ostalih da se malo više uključe i da se krene u pregovore s Bosnom i Hercegovinom, mislim da je sada prilika, Bosna i Hercegovina je sada u predpristupnim pregovorima za ulazak u EU. To nisu ucjene, ovo je borba za zdravlje, borba za život” rekao je Mirko Duspara, gradonačelnik Slavonskog Broda.

Dosadašnja mjerenja kvalitete zraka u Slavonskom Brodu pokazala su da je dominantni zagađivač Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu.

You may also like