Home Ekonomija JP Morgan smanjio procjenu rasta američkog gospodarstva

JP Morgan smanjio procjenu rasta američkog gospodarstva

by Agencije

[vc_row][vc_column width=”1/3″]Analitičari banke J.P. Morgan smanjili su procjenu rasta američkog gospodarstva u prvom ovogodišnjem tromjesečju na 1,75 posto, s prethodnih 2 posto, jer je rekordno duga blokada rada dijela državnih službi ušla u drugi mjesec.[/vc_column][vc_column width=”2/3″]„Ta procjena isključivo odražava smanjenje doprinosa vladinog sektora i ne uključuje nikakve moguće učinke prelijevanja na gospodarske aktivnosti privatnog sektora. Srećom, dosad ta prelijevanja djeluju ograničeno“, napisali su analitičari najveće američke banke u osvrtu na situaciju u najvećem svjetskom gospodarstvu. Bijela kuća i Kongres već mjesecima ne uspijevaju postići kompromis po pitanju financiranja savezne vlade, pa se nastavlja rekordno duga blokada četvrtine američke savezne vlade s oko 800.000 zaposlenika, koja traje već 35 dana.[/vc_column][/vc_row]

Ekonomski analitičari već neko vrijeme upozoravaju da bi to moglo naštetiti rastu američkog gospodarstva u prvom kvartalu.  Osnovni je prijepor u tome što predsjednik SAD-a Donald Trump želi da se u proračun savezne vlade uključi 5,7 milijardi dolara za financiranje izgradnje zida na granici s Meksikom, na što demokratski zastupnici u Kongresu ne pristaju.

Osim toga, negativno na američko gospodarstvo utječe i usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava, od Kine i Japana do eurozone, zbog čega slabi potražnja u svijetu. Rast od 1,75 posto u prvom ovogodišnjem kvartalu, kako procjenjuju analitičari J.P. Morgana, predstavljao bi osjetno usporavanje rasta. Podaci o američkom BDP-u za četvrto lanjsko tromjesečje još nisu objavljeni, no u trećem kvartalu prošle godine američko je gospodarstvo poraslo 3,5 posto.

Ovih je dana i Trumpov glavni ekonomski savjetnik Kevin Hasset upozorio da bi rast američkog BDP-a u prvom tromjesečju mogao biti blizu nuli na kvartalnoj razini, ako se blokada rada dijela državnih službi nastavi. Ekonomisti, pak procjenjuju da ta blokada oduzima od BDP-a 0,1 postotni bod svakoga tjedna koliko traje. Ako potraje do kraja tromjesečja, to bi značilo da će oduzeti od BDP-a u cijelom tromjesečju između 1,2 i 1,5 postotnih bodova.

Related Posts