Jovanovski: Sukobljene strane ne zanimaju interesi građana

Nakon što je policija preksinoć u Skoplju spriječila sukob Albanaca i Makedonaca, koji je izbio zbog postavljanja golemog križa u sjevernom dijelu grada, čini se da su se strasti smirile.

No još su svježe uspomene na prošlogodišnje krvoproliće u Kumanovu i političku krizu koja se donekle stišala tek dogovorom o izvanrednim izborima. Kome odgovara sraz makedonskog i albanskog nacionalizma, u Skoplju je istražila naša ekipa.

Sve je počelo prije dva tjedna, kad je u većinski albanskoj četvrti Čair postavljen dvoglavi orao s grbom albanske paravojske koja se 2001. borila protiv Vladinih snaga. Kao odgovor, udruga Makedonski svjetski kongres, niti tristo metara dalje – u četvrti Butel, postavila je temelj za 55-metarski križ. Odgovor Albanaca bio je silovit. Ozlijeđeno je nekoliko policajaca.

Pita li se VMRO, vladajuću stranku s makedonskim nacionalnim predznakom, križ je u skladu sa zakonom. Valentina Božinovska, državna povjerenica za religiju (VMRO-DPMNE) tvrdi kako nitko nije protiv dvoglavog orla, pa tako ni protiv križa. Po njoj – nema razloga za sukob između stanovnika Čaira i Butela. No VMRO-ov koalicijski partner DUI, stranka koja okuplja Albance, ima potpuno drukčije stajalište. ‘Nemamo ništa protiv križa ni ostalih vjerskih simbola, ali ovo je politički projekt koji zlorabi križ kako bi se obilježio teritorij’, izjavio je glasnogovornonik DUI-ja Bujar Osmani.

Mnogi Makedonci smatraju da je sukob izrežiran, kako bi dvije nacionalističke stranke homogenizirale biračko tijelo pred izvanredne izbore u lipnju. ‘Vlast pokušava vratiti pozicije koje je izgubila prošle godine i skrenuti pozornost s ekonomskih i socijalnih kataklizmi koje nam se događaju – te ih vratiti na stare, dobre, provjerene manipulativne poluge nacionalizma, sada upotpunjene i vjerskim osjećajima’, tvrdi Arsim Zekolli, politički analitičar.

No ima li to učinka na birače? Neovisni promatrači smatraju kako je doseg takvih manevara poprilično ograničen. ‘Postalo je jasno kako je riječ o tome da su državu, odnosno institucije okupirale, da tako kažem, bande koje imaju lukrativne interese. Njih uopće ne zanimaju nacionalni interesi, a još manje interesi građana’, smatra neovisni novinar Borjan Jovanovski, a prenosi HRT.

Podgrijavanje međuetničke netrpeljivosti u multietničkoj zemlji u sebi uvijek krije zametak sukoba, iako je, bar zasad, malo vjerojatna oružana eskalacija, poput one koja je prije desetljeća i pol gotovo razorila Makedoniju. Najbolju potvrdu pronašli smo u Staroj čaršiji, gdje se okupilo etnički miješano društvo. Tamošnji stanovnici smatraju kako se radi o provokaciji prije izbora. A promjene su moguće tek na ljeto. Kako će dotad izgledati suživot Makedonaca i Albanaca ovisit će prije svega o razumu političara koji ih predstavljaju.

You may also like