Josipović: HDZ-u je propala želja za ovladavanjem tajnim službama

Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je da je izbor kandidata Daniela Markića, ako je već trebalo doći do smjene Dragana Lozančića na čelu Sigurnosno obavještajne agencije (SOA), dobar. “Osobno i u stranci “Naprijed, Hrvatska” smatramo da je ovo otezanje s izborima i načinom razrješenja bilo neracionalno, tako da možemo reći da je to bio “blitzkrieg” sa željom HDZ-a da na brzinu ovlada tajnim službama”, kaže Josipović u razgovoru za N1.

“Kad se već mijenja šef SOA-e, mislim da je izbor dobar. Nije se ostvarila bojazan da će HDZ staviti nekoga bliskog stranci, riječ je o profesionalcu i želim da brzo pohvata konce i preuzme dužnost.”

HDZ bi se morao držati Ustava, smatra Josipović o mogućoj želji vladajuće stranke da utječe na izbor premijera Tihomira Oreškovića, odnosno predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. “On vrlo jasno kaže kako se bira šef SOA-e, a to je suglasjem predsjednice i premijera, i mislim da ne može ništa poduzimati, a može jedino, nadam se da neće, bacati klipove pod noge novom ravnatelju”, kaže Josipović.

“Nadam se da se to neće dogoditi jer je ovo vrlo osjetljiv trenutak, terorizam cijelom svijetu kuca na vrata i poigravanje tajnim službama je vrlo opasno za sve ljude.”

Na pitanje o potencijalnoj aferi s MiG-ovima, Josipović kaže da se slaže da ako je sve to točno, da krivci moraju biti najstrože kažnjeni, no najprije treba pogledati je li riječ o kaznenom djelu. “Sam natječaj je proveden relativno korektno, odabran je ponuđač s najpovoljnijom cijenom, no u vrijeme preuzimanja aviona su se očito dogodile ili pogreške ili kriminal. Tu isto Ured predsjednice nije sigurno niti mogao kontrolirati te avione, ali oni u Ministarstvu koji su provodili natječaj su to morali učiniti. Pričekajmo stručni izvještaj”, proučio je Josipović.

You may also like

0 comments