Home Politika Josip Leko se sastao sa mnogim predsjednicima parlamenata

Josip Leko se sastao sa mnogim predsjednicima parlamenata

by admin

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko se na rubu 4. svjetske konferencije predsjednika parlamenata u sjedištu UN-a u New Yorku susreo s čelnicima parlamenata Indonezije, Irana i Albanije i s njima razgovarao o jačanju bilateralne i gospodarske suradnje Hrvatske i spomenutih zemalja, doznaje se u četvrtak iz saborskog priopćenja.

S predsjednikom Zastupničkog doma Republike Indonezije Setyom Novantom Leko je razgovarao o jačanju parlamentarne i gospodarske suradnje između dvije zemlje, osobito u svjetlu potpisanog memoranduma o suradnji između dvije nacionalne gospodarske komore. Dosadašnja suradnja međuparlamentarnih skupina prijateljstva te suradnja na multilateralnom planu ocijenjena je vrlo dobrom, a Novanto je Leku pozvao na sudjelovanje na 6. svjetskoj konferenciji parlamenataraca protiv korupcije koja se u listopadu održava u Džakarti.

Tijekom susreta s predsjednikom iranskog parlamenta Alijem Larijanijem, Leko je izrazio zadovoljstvo postignutim dogovorom o iranskom nuklearnom programu. Osim o nastavku produbljivanja parlamentarne suradnje, Leko i Larijani su se složili kako je vrijeme za značajno intenziviranje gospodarske suradnje. Larijani je pozvao predsjednika Hrvatskog sabora da na čelu gospodarskog izaslanstva u skorije vrijeme posjeti Teheran, stoji u priopćenju.

S Valentinom Leskaj, potpredsjednicom albanskog parlamenta, Leko je očekivano razgovarao o unaprjeđenju parlamentarne suradnje te mogućnostima tehničke potpore Sabora u prilagodbi stručnih službi albanskog parlamenta. Leskaj je hrvatsku potporu procesu približavanja Albanije Europskoj uniji ocijenila ključnom. Leko boravak u New Yorku završava u četvrtak posjetom hrvatskoj župi sv. Ćirila i Metoda na Manhattanu.

Related Posts