Home Ekonomija Josip Leko protiv HNB-ova priopćenja

Josip Leko protiv HNB-ova priopćenja

by Agencije

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko izjavio je u ponedjeljak kako ga reakcija guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) Borisa Vujčića na Vladin prijedlog rješenja za dužnike u švicarskim francima nije iznenadila, ali ocijenio je kako je “došla prekasno”.

“Reakcija guvernera Vujčića nije me iznenadila, ali njegova stajališta i njegova reakcija došli su prekasno. Dobro je upozoriti sve da smo svi na hrvatskom brodu, nitko ne može reći da je izvan tog broda, bez obzira kakve su mu zakonske obveze pa tako i HNB. Ona ima odgovornost za hrvatsko gospodarstvo, financije i banke. To jest u njezinu djelokrugu i u tom smislu mogla je reagirati i daleko ranije”, rekao je Leko u emisiji “S Markova trga” Hrvatskog radija.

Potvrdio je kako će Hrvatski sabor u četvrtak raspraviti zakone kojima Vlada namjerava riješiti pitanje “švicarca”, a nada se da će oni biti doneseni u petak, i to jednoglasno. “Očekujem da će se zakoni donijeti jednoglasno, zato što je taj odnos nepravedan, građani moraju vratiti ono što nisu primili, bez obzira jesu li bili svjesni, jesu li imali manu volje kod zaključenja ugovora. Nadam se da će u raspravi vrijediti argumenti, a ne predizborna logika”, rekao je Leko.

Očekuje da će rasprava proteći bez suvišnih predizbornih tenzija te da će se zastupnici usmjeriti u traženje pravednog i optimalnog rješenja, “kako bi banke ostale zainteresirane za nastavak posla u Hrvatskoj, ali i snosile odgovornost za proizvod koji su osmislile, koristile i davale građanima”. Zahtjev udruge Franak da se guvernera HNB-a Vujčića smijeni nazvao je “političkim zahtjevom, bez institucionalnog okvira”. Još jednom je potvrdio kako očekuje da će u saborsku proceduru uskoro doći prijedlog klubova parlamentarne većine da se Sabor raspusti 25. rujna.

Predsjednik Sabora o mogućem datumu izbora nije želio nagađati, kazavši da je raspisivanje izbora u djelokrugu predsjednice Republike. “Meni, a i građanima je svejedno kada će biti izbori, važno je da građani kada odlučuju budu uvjereni da odlučuju o najboljem rješenju”, rekao je Leko. Ustvrdio je kako bi osobno volio da se izborna kampanja ne svede na međusobna prepucavanja, nego da se biračima ponude argumenti i činjenice. Napomenuo je da od međusobnog prozivanja čelnika najvećih stranaka na osobnoj razini “građani nemaju nikakve koristi”.

Kad je riječ o optužbama nezavisnog zastupnika i bivšeg ministra financija Slavka Linića da ga je policija nezakonito obrađivala, Leko smatra da bi se o tome morao očitovati mjerodavni saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. “Mislim da je vrlo važno da bilo kakve optužbe na račun tijela i institucija budu i odgovorene kroz institucije. Ne bih se upuštao u same optužbe jer nemam elemenata za to, ali u svakom slučaju bilo bi dobro da se saborsko tijelo sastane i kaže što misli”, rekao je Leko, podsjetivši da Odbor može zasjedati i nakon raspuštanja Sabora, sve do konstituiranja novog saziva.

Related Posts