Josip Leko je sazvao izvanrednu sjednicu Sabora

Na zahtjev Vlade, predsjednik parlamenta Josip Leko sazvao je za 8. rujna izvanrednu sjednicu Hrvatskog sabora. Sjednica će trajati do 11. rujna.

Vlada je odluku o zahtjevu za sazivanje izvanredne sjednice Sabora donijela u utorak na telefonskoj sjednici. U priopćenju s telefonske sjednice Vlada navodi da izvanredno zasjedanje Sabora traži kako bi se razmotrili prijedlozi izmjena zakona o socijalnoj skrbi, financiranju jedinica lokalne i područne samouprave te Konačni prijedlog zakona o stečaju potrošača i Prijedlog zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji. U hitnu saborsku proceduru upućen je i prijedlog izmjenama Zakona o trošarinama kojim se predlaže uvođenje snižene stope trošarine za nezavisne male pivovare, kao mjeru za olakšanje poreznog tereta i ravnomjerniji regionalni razvoj te razvoj manje razvijenih područja Hrvatske, piše Glas Slavonije.

Sabor, prema Ustavu, redovito zasjeda dva puta godišnje – između 15. siječnja i 15. srpnja, te između 15. rujna i 15. prosinca, a izvan tih rokova izvanredna se sjednica raspisuje na zahtjev predsjednice Republike, Vlade ili većine svih zastupnika. Kada dobije zahtjev nekoga od tih predlagatelja, predsjednik Sabora dužan je izvanrednu sjednicu sazvati u roku od osam dana.

Iako se sazivanje izvanredne sjednice ovoga ljeta spominjalo u kontekstu raspuštanja Sabora kako bi se održali parlamentarni izbori, Sabor se neće raspustiti na izvanrednoj sjednici, već će nakon 15. rujna biti sazvana nova, redovita sjednica.

You may also like